Pretplati se

Zdravlje

Zdravlje
Gotovo 25% građana BiH intolerantno na laktozu
Kako se provode testiranja intolerancije na mliječni šećer i kakvu ishranu planirati, savjetuju doc. dr. zdravstvenih nauka Lejla Hasanbegović i nutricionistkinja Amela Ivković O’Reilly
Zdravlje
San i gripa
Svi znamo da je poželjno spavati barem osam sati u komadu, ali ponekad jedva uspijevamo doći do preporučene količine.
Zdravlje
Novi tretman za alergiju na kikiriki
Istraživači sa Univerziteta Stanford razvili su lijek koji može pružiti privremenu zaštitu od najtežih reakcija prouzročenih alergijom na kikiriki.
Zdravlje
Dijabetes je opasniji za srca žena
Istraživanje holandskih naučnika sa Univerziteta u Amsterdamu pokazuje kako od posljedica dijabetesa u svijetu umire više žena nego muškaraca.
Zdravlje
Pranje zuba
Pranje zuba dvaput dnevno – ujutro i pred spavanje, sasvim je dovoljno.
LJEPOTA I ZDRAVLJE
Najvažniji vitamin koji je potreban ženama
Važnost vitamina K2 neprocjenjiva je kada je u pitanju zdravlje zubi, kostiju i kože – ali je i odlična prevencija protiv pojave bora
TOPLA VODA I LIMUN
Doručak za mršavljenje?
Iako vam pomisao na šolju tople vode možda neće otvoriti apetit, ipak ćete razmisliti dva puta nakon saznanja da biste uz pomoć nje mogli izgubiti koji kilogram. Postoje tvrdnje da ukoliko dan počnete sa šoljom tople vode i limuna, možete poboljšati probavu, pa čak i izgubiti na težini. Postavlja se pitanje ima li u tim tvrdnjama istine?
Zdravlje
Kraljica antioksidansa
Bogata antioksidansima i vitaminom C, brusnice su višestruko korisne. Ovo crveno voće spada među pet namirnica s najvećim udjelom antioksidansa, koji štite stanice organizma od oksidativnog stresa.
Zdravlje
More i mentalno zdravlje
Osobe koje žive u blizini mora imaju bolje mentalno zdravlje, utvrđeno je u istraživanju britanskih naučnika s Univerzitetom Exeter objavljenom u publikaciji Health and Place.
Zdravlje
Trebamo li postati vegani?
Razmišljate da postanete vegan? Niste sami, mnogo slavnih osoba se pita da li je ishrana bazirana samo na biljnom svijetu rješenje za njih. Prije nego li prigrlite veganski način života, evo važnih stvari koje trebate znati
Novi broj
Gracija 389
6.3.2020.