Pretplati se

Zdravlje

Zdravlje vijesti
Loš san i demencija
Časopis Neurology je objavio kako rezultati istraživanja švedskih naučnika s Univerziteta u Uppsali povezuju već i jednu noć lošeg sna sa 17% povećanjem prisutnosti tau proteina u krvi.
Zdravlje
Kako izbjeći i liječiti prehladu, gripu i grlobolju
Ako se sa jedne strane dolazak hladnog godišnjeg doba prihvata kao neizbježno, sa druge ga često mnogi očekuju sa strahom zbog bolesti koje sa sobom donosi
Zdravlje
Sportom do boljeg sluha
Istraživanje provedeno na Univerzitetu Northwestern ukazuje na bolji sluh kod osoba koje sa bave sportom, objavio je stručni časopis Sports Health.
Zdravlje vijesti
Nesanica i ugljikohidrati
Nalazi američkih naučnika s Univerziteta Columbia povezuju pretjerani unos ugljikohidrata s povećanjem rizika za nesanicu, piše American Journal of Clinical Nutrition.
Zdravlje vijesti
Blagotvorni ruzmarin
Ruzmarin je aromatična biljka bogata vitaminom A i C, a od minerala sadrži fosfor, željezo, magnezij i cink pa posjeduje i antioksidativna svojstva.
Zdravlje
Pretilost utiče na strukturu mozga djece
Pretilost u dječijoj dobi povećava rizik za promjene u strukturi mozga koje rezultiraju većom sklonošću impulsivnom ponašanju, objavili su američki naučnici s Univerziteta Vermont u časopisu JAMA Pediatrics.
Zdravlje
A šta kad dođe menopauza?
Iako je za većinu žena menopauza veoma naporna, ova životna faza je zapravo prirodan proces u kojem nam se otvaraju sasvim novi vidici
Zdravlje
Dobrobiti tople kupke
Čim zima pokaže svoje pravo lice, uglavnom se želimo skloniti s hladnoće, osjećamo potrebu za toplotom ugodnog mjesta u kojem ćemo, ako je moguće, udisati mirisna isparenja. To može biti neko egzotično tropsko mjesto, spa centar, ali i kupatilo vlastitog doma
Zdravlje
Čuvajte se prehlade i gripe
Kontinuirane i drastične promjene temperature tokom dana, visok nivo stresa, ubrzan način života i pogrešan način ishrane najvažniji su saveznici prehlade i gripe
Zdravlje
Povrće sezone
Kiseli kupus je sezonska poslastica, a brojna istraživanja su potvrdila blagotvorna dejstva kiselog kupusa na organizam.
Novi broj
Gracija 389
6.3.2020.