Šminka za početnice
04.05.2010. u 11:38 sati


Ljepota

Šminka za početnice


Svaka djevojčica u određenom uzrastu poželi izgledati drugačije, izgledati starija i osjećati se “kao žena”

 

Prvi susreti i dodiri sa šminkom uglavnom su stidljivi, a u želji za bilo kakvom intervencijom na vlastitom licu ponekad se dešavaju prave katastrofe. Razlozi su jednostavni: pretjeranost i nepoznavanje načina šminkanja primjerenog uzrastu. Ne eksperimentira se samo sa šminkom: neumorno se isprobavaju odjeća i cipele, mijenjaju frizure... Sve što može pomoći da se što prije uđe u svijet odraslih – makar samo izgledom.

Tinejdžeri, ipak, najviše eksperimentiraju sa šminkom, zahvaljujući dostupnosti različitih proizvoda koje je i vrlo lako koristiti – skrivajući se od roditelja. Svaka mama ili mamina prijateljica ima u svojoj kozmetičkoj torbici ruž, korektor, maskaru, olovku..., i teško će primijetiti da joj nešto nedostaje. Tako u gradu često srećemo djevojčice/žene s naglašeno crvenim obrazima i očiju pretjerano uokvirenih crnom olovkom. U pubertetu koža nije uvijek savršena, svaka nesavršenost se teško doživljava, neko se bezrazložno stidi, neko povlači u sebe, a ima i onih koji na sve moguće načine pokušavaju prekriti ono što im se ne sviđa. Posudimo li tuđi puder koji ne odgovara našoj koži, najvjerovatnije ćemo izgledati kao da na licu imamo masku (a ne kao žena). Pogrešno je misliti da je smisao lijepog lica u boji. Stvar je, međutim, u podlogama za šminku koje mogu učiniti da tvoje lice dobro izgleda. Zato treba dobro razmisliti prije nego posegnete za drečavim ili pretamnim ružom za usne. Treba istaknuti boju svoje kože. Savršena podloga treba sadržavati žućkastu nijansu i biti neznatno svjetlija od prirodne boje tena. Ne smije biti premasna ni presuha, treba je kupovati danju kako bi se mogla isprobati pod dnevnim svjetlom. Svakoj djevojci i ženi se u životu desila određena make up katastrofa, kao što su kolutovi rumenila na obrazima, crni kolutovi od maskare ispod očiju  ili nejednako počupane obrve. To se najčešće dešava zbog roditeljske zabrane šminkanja, pa umjesto da polako u svom kupatilu napravimo prve pokušaje, to obično radimo negdje drugo i nabrzinu. Važno je da je šminka jednostavna, izgledat ćete lijepo bez mnogo truda. Osim dobre podloge za šminku, koja nije neophodna, potreban je samo sjaj za usne ili balzam u boji. Za neku specijalnu priliku (što ni u kom slučaju nije odlazak u školu), na obraze treba nanijeti malo svjetlucavog rumenila.

Savjeti

KOREKTOR Koristi kremasti i to u bež boji: nanijeti ga lagano vrhom prsta samo na akne ili eventualne fleke koje treba prekriti.
PODLOGA I PUDER U PRAHU Podlogu za šminku najbolje je nanositi vlažnom i dobro iscijeđenom spužvicom na cijelo lice. U izuzetnim prilikama preko se može nanijeti kvalitetan (ako sadrži previše talka, jeftiniji je, ali čini make up težim i vidljivijim) svjetlucavi puder u prahu. Nakon šminkanja na lice lagano pritisnuti papirnu maramicu, kako bi otklonili višak šminke – izgledat ćete mnogo prirodnije.
OBRVE Izgled obrva je veoma važan, želite li nešto promijeniti – ne činito to sami. Prirodan izgled obrva podarit će očima, ali i cijelom licu, poseban izgled. Pogriješite li, te ih iščupate previše ili s pogrešnog mjesta, trebat će dosta vremena da ponovo narastu.
OLOVKA ZA OČI Idealna i veoma efektna za sve uzraste tinejdžerica: meka olovku u boji očiju i pogled će dobiti posebnu dubinu i sjaj.
MASKARA Namijenjena je starijim tinejdžerkama, a izgleda veoma cool ako je iste boje kao olovka za oči koju ćete pažljivo nanijeti na gornji kapak, uz same trepavice. Maskaru je najbolje nanijeti samo na vrhove trepavica.

VAŽNO!
Najbolji make up je onaj koji se ne primijeti!
Obavezno skidajte šminku prije odlaska na spavanje! 

Povezani tekstovi