Buenos Aires
16.04.2010. u 10:18 sati


Putovanje

Buenos Aires


Docent dr. Asja Prohić s Dermatovenerološke klinike KCUS posjetila je Buenos Aires, gdje je učestvovala na Svjetskom kongresu dermatologa. O gradu kojeg zbog kulturološke različitosti, za koju su zaslužni brojni emigranti, nazivaju i Kraljica Srebrne rijeke, napisala je zanimljivu reportažu

Putovanje je bilo zaista dugo – 16 sati provedenih u avionu i desetak po raznim aerodromima, ali kada ugledate Buenos Aires, sav umor čudesno iščezne.
Ako želite osjetiti čari Latinske Amerike, onda Buenos Aires sigurno nije prilika za to! Grad je toliko evropski, da načas pomislite da ste u Parizu ili Barceloni. A onda vas zadivljujuće velike građevine, široke avenije i nepregledni parkovi vrate u stvarnost, i shvatite da ste hiljade kilometara daleko.
Prvo naselje na mjestu današnjeg grada, kojeg je naseljavalo domorodačko indijansko stanovništvo, osnovao je španski doseljenik Pedro de Mandoza 1536. i nazvao ga Ciudad de Nuestra Senora del Byen Ayre. Nezadovoljstvo španskom dominacijom (Argentina je bila u sastavu Španskog potkraljevstva) eskalira u majskoj revoluciji 1810. godine i dovodi do nezavisnosti 1816 godine.

Dobri zrakovi

Pravu poplavu emigranata doživljava krajem 19. i početkom 20. stoljeća, kada hiljade Talijana, Španaca, Francuza, Engleza, Nijemaca, ali i pripadnika ostalih naroda, bježeći od ratova i kriza, nadu u bolji život pronalaze u ovom gradu. U to vrijeme Buenos Aires je već imao oko milion stanovnika i bio najnaseljeniji grad Južne Amerike. Od tada se enormno povećavao do današnjih razmjera megapolisa u kojem živi preko 15 miliona stanovnika.
Grad u potpunosti opravdava svoj naziv (Buenos aires – dobri zrakovi), i zaista, u zraku se osjete dobre vibracije i opuštenost praćeni ritmom latinskoameričkih plesova.
Buenos Aires je smješten na obali rijeke La Plata (u prevodu: Srebrena rijeka, a odnosi se na bogatstvo srebrom područja kroz koji protječe), koja razdvaja Argentinu od Urugvaja. S ušćem u Atlantski okean širokim 220 km, predstavlja najširu rijeku na svijetu. Kad stojite na njenoj obali pomislite da je ispred vas okean – tu je mnoštvo brodova, jahti, uređenih plaža i kupača.
Grad je sastavljen od 47 kvartova, zapravo gradića koji su toliko različiti da svaki od njih ima svoje posebnosti.
Centar i Retiro najužurbaniji su dio grada i predstavljaju središe kulturnih spomenika.
Središnjim trgom Plaza de Mayo (Trg 25. maja) dominira Casa Rosada (ružičasta kuća), inače predsjednička palača. Izgrađena je 1580., ali je konačan izgled i upadljivu boju dobila 1873. za vrijeme predsjednika Sariamenta, koji je odlučio da umiri tenzije suprotstavljenih političkih partija spojivši crvenu i bijelu u ružičastu boju za palaču.
S čuvenog balkona palače okupljenim narodnim masama obraćala se Evita Peron, koju su Argentinci obožavali, posebno siromašni i radnička klasa, jer se solidarizirala s njima... Na istom mjestu 1996. sniman je film Evita, u kojem je glumila Madonna. Od 10. decembra 2007. nova predsjednica Argentine je Cristina Fernandez de Kirchner, koja je na tom položaju naslijedila supruga Nestora Kirchnera.

Akustično pozorište

Druge dvije važne zgrade na Plazi de Mayo predstavljaju katedrala Metropolitana, građena u neoklasičnom stilu, u kojoj je smještena grobnica generala Hosea de San Martina, heroja koji je oslobodio Argentinu od Španije, i Cabildo, predivna bijela građevina u kolonijalnom stilu koja je nekada bila španska opština, a danas je pretvorena u muzej.
U centru se nalazi i najpoznatije pozorište Teatra Colon, drugo po veličini na južnoj hemisferi (nakon opere u Sydneyu). Prva izvedba bila je Verdijeva opera Aida prije ravno 100 godina i od tada mnogi poznati umjetnici, poput Pavarottija, Marije Callas, Toscaninija, stajali su na sceni jednog od najakustičnijih pozorišta na svijetu.
Simbol grada je i obelisk, postavljen 1936. godine povodom 400. proslave osnivanja grada.
San Telmo je boemski kvart i duša grada. Nekada su ovdje živjeli bogataši koji su izgradili građevine vrijedne divljenja. Ali blizina rijeke i epidemija žute groznice 1870. natjerali su ih da napuste svoje domove i prepuste ih mnogobrojnoj sirotinji. Danas su još uvijek raskošna, ali prilično oronula zdanja kolonijalne arhitekture okupirali umjetnici i bogati trgovci. Čitav kvart odiše starinom, brojnim prodavnicama antikviteta, starim kafanama. U samom središtu nalazi se Trg Doreggo, na kojem se nedjeljom organizira čuvena tržnica antikviteta. Može se pronaći sve što je nekad vrijedilo, a vrijedi i danas: nakit i posuđe od srebra, predmeti od kože, stare slike, suveniri... San Telmo je kolijevka tanga, plesa koji je rođen na ulicama i bordelima sirotinjskih dijelova grada ranih 20-ih godina prošlog stoljeća. U svijetu ga je promovirao Carlos Gardel, koji je i danas za Argentince legenda. San Telmo se nedjeljom pretvara u otvorenu pozornicu tanga gdje parovi u ritmu muzike pokretima tijela dočaravaju dodir bola, ili bol ljubavi. U noćnim satima, u jednom od brojnih restorana, možete uživati u tango showu.

Vesele boje trošnih kuća

La Boca je najživopisnije a ujedno i najsiromašnije naselje u Buenos Airesu, kojeg su prije više od 100 godina osnovali talijanski emigranti. Radeći na dokovima, oni su bojama koje bi im preostale od farbanja brodova bojili svoje trošne kućice građene od lima i drveta. Svaka kuća je obojena u više boja, a boje su toliko vesele, kao u dječijim slikovnicama, da vam to razgali svu tugu ako ste je donijeli sa sobom. Do danas se malo šta ovdje promijenilo – ulice su poput kaldrme, a u kućama, koje djeluju autentično, danas se ne živi – pretvorene su u brojne galerije.
U ovom kvartu nalazi se i poznati stadion La Boca, odnosno Bomoniera, odakle je potekao jedan od najpoznatijih nogometnih klubova Boca Juniors, koji je dao živuću legendu Maradonu. Boje ovog nogometnog kluba slične su bojama naše zastave i često možete vidjeti njihove navijače kako se s poštovanjem klanjaju ispred naše ambasade i šalju poljupce!
Na sjeveru grada nalazi se otmjeni kvart Recoleta, kojeg svakako treba posjeti, kako zbog divnih građevina evropskog stila ali latinoameričkog duha i čudesno uređenih parkova, tako i zbog monumentalnog groblja s ogromnim spomenicima koji podsjećaju na hramove. Počivalište su tu našle mnoge slavne argentinske ličnosti, među njima i Evita Peron, čije je balzamovano tijelo, nakon što je više od 20 godina smatrano nestalim, vraćeno Argentini i 1976. položeno u zajedničku grobnicu porodice Duarte.
Puerto Medero (Drvena luka) najmlađe je naselje nastalo prije 20-ak godina. Nekada sumorna luka pretrpana brodovima i dizalicama, pretvorena je u novo naselje moderne arhitekture s otmjenim restoranima i klubovima. U Argentini se dobro jede. Nacionalni specijalitet je asado – goveđi odrezak na roštilju. Porcije su za naše pojmove ogromne – mala porcija iznosi 500 grama pa je to i razlog da u Argentini zaboravite na supu, povrće i prilog.
Buenos Aires je raj za kupovinu. Dvije glavne trgovačke ulice Florida i Santa Fe preplavljene su kožom, krznom i srebrom. Argentinci imaju kult ljubljenja – ljube se u svakoj prilici i nimalo ne treba da vas iznenadi što će vas trgovac kad uđete u prodavnicu poljubiti, ali i kad je napuštate, pa čak i ako niste ništa kupili!
Argentina je zemlja velikih socijalnih razlika, dobrostojeća je samo manjina, a mnogo je nezaposlenih i sirotinje. To se odrazilo i na svakodnevnicu, te se na ulicama osjeća nesigurnost, a čest prizor su beskućnici koji na kartonima provode noći. Više puta su me upozoravali da ručnu torbicu treba opreznije nositi, a u restoranima na stolicama postoje posebne kopče pomoću kojih možete osigurati svoju torbu!
Pa ipak, Buenos Aires je toliko impresivan grad, grad kontrasta zbog različitih kultura, grad tanga, opuštenosti i optimizma, da je velika sreća bar nakratko ga upoznati.  

(Gracija 72, januar 2008.)
Povezani tekstovi
Najnovije iz kategorije
Moja Indija Darko Rundek
Moja Indija
Zis iz vanderfol!! Val Thorens
Zis iz vanderfol!!
Putovanje u Haydom U podnožju Kilimandžara
Putovanje u Haydom
Stockholm Reportaža
Stockholm