Krećite se, krećite!
23.06.2012. u 07:42 sati


Test

Krećite se, krećite!


Nema više isprika. Da bi se tijelo oblikovalo potrebno je učiniti nešto kako bi mišići radili. Mogućnosti ima mnogo: high-tech vježbe, kućni fitness, sport na otvorenom. Teško je odabrati pravi način? Pa i nije toliko, sljedeći test će vam pomoći da ga pronađete

Želite biti u formi? Nema smisla nalaziti različite izgovore, cilj je eliminiranje viška kilograma i tijelu dati određeni tonus. Pridržavati se neke dijete i isprobavati inovativne tretmane nije uvijek dovoljno. Kako bi se postigli konkretni rezultati potrebno je uposliti mišiće. Ali, na koji način? Ići na kurs gimnastike ili slijediti savjete ličnog trenera? Ili vježbati na otvorenom, opredijeliti se za kućni fitness?

Koliko imate pari patika za džoging?

A.    jedan
B.    dva
C.    tri


Gdje držite ključeve od automobila?

A.    u džepu
B.    zakačene na kućna vrata
C.    Ko zna gdje su?


Spremate se za izlazak i razmišljate:

A.    Gdje ćete se parkirati?
B.    Bolje da zovem taksi!
C.    Tramvajem ili trolejbusom?


Koliko vrsta drveća raspoznajete?

A.    nijednu
B.    dvije
C.    više od tri


Jeste li ikad razmišljali o životu bez automobila u gradu?

A.    nikada
B.    ponekad
C.    razmišljam da ga prodam


Vozite li se često taksijem?

A.    apsolutno da
B.    samo kada treba
C.    nikad


Znate li na koliko kilometara se trči maraton?

A.    70 km
B.    18 km
C.    42 km


Ako imate djece, u školu ih vodite:

A.    automobilom
B.    javnim prevozom
C.    pješke


Kada prolazite pored izloga kontrolirate li svoj izgled?

A.    uvijek
B.    ponekad
C.    nikad


Kad sretnete predebelu osobu, šta pomislite?

A.    Ja nisam ovakva!
B.    Hoću li se i ja u ovo pretvoriti?
C.    Baš je simpatična!

 

Rezultat:

Najviše A odgovora: U dvorani, na spravama

Niste sjedeći tip, ali volite udobno živjeti i slijepo vjerujete u nove tehnologije. Šta možete uraditi? Vježbati u dvorani: nakon pažljive analize vaših biofizičkih karakteristika i precizne definicije vašeg životnog stila, odabira se vrsta vježbi. Za gubitak kilograma najbolji aparati su: Cardio Wave, koji reproducira pokrete klizanja na ledu i djeluje na noge i bokove. Jednostavno je, ali se treba naviknuti na napor. Počinje se trominutnom aktivnošću, kako bi se stiglo do pola sata. Ukoliko se izvodi s dvije male ručke, poboljšava se mišićni tonus ruku. Rezultati su vidljivi već nakon tri sedmice. Za dubinsko djelovanje na noge i stomak, preporučuje se Caroli Core, koji traži freedom pokrete i vježbe ravnoteže i snage, kao pilates i joga. Djeluje na sve mišiće i rezultati su vidljivi nakon nekoliko minuta vježbanja. Vježbanje sa Skiers Edgeom, spravom napravljenom za pripremu za skijanje, sagorijeva masnoće. Djeluje na mišićna vlakna, tonus nogu i bokova pokretima savijanja i odgurivanja.

Najviše B odgovora: U vlastitoj kući

Niste lijeni, ali jeste samotnjak, pa preferirate vježbanje u najpovoljnijim trenucima i prema vlastitom raspoloženju. Donosimo vam tri vježbe, a za njihovo pravilno izvođenje slijedite navedene upute.
Prva vježba odlično djeluje na učvršćivanje abdominalnih mišića. Sjesti na pod, saviti noge u koljenima tako da stopala budu paralelna i u širini bokova. Leđa ravna, stomak stegnut i ruke ispružene ravno u visini ramena. Zatim se uhvatiti za laktove, spuštati se unazad udišući i okrenuti trup ulijevo, laktom prema podu. Vratiti se u početni položaj – izdišući, te ponoviti sa okretom udesno. Ponoviti deset puta na svaku stranu, stegnutog stomaka i stopala čvrsto na podu.
Druga vježba je za učvršćivanje grudnih i mišića ruku. Sjesti na pete s dlanovima položenim na pod. Odvojiti butine od peta, koljena spustiti na pod i prebaciti težinu na ruke. Lagano saviti ruke i spustiti stomak i grudi na pod. Izdišući, vratiti se u sjedeći položaj.  Napraviti dvije serije po 12 ponavljanja. Tijelo treba biti ravno od koljena do vrata, stomačni mišići stegnuti, pupak uvučen.
Treća vježba je za učvršćivanje mišića leđa, bokova, grudi, ruku i stomaka. Spustiti se na koljena i dlanove, ravnih leđa i stegnutih stomačnih mišića. Ispružiti deset puta lijevu nogu uvis, zadržati je u tom položaju te ispružiti naprijed lijevu ruku. Zadržati se u tom položaju tokom deset laganih i dubokih udisaja. Ponoviti s desnom nogom i rukom.

Najviše C odgovora: Sport na otvorenom

Zabavnije je i izgleda manje naporno. Neke od sljedećih aktivnosti korisne su za sagorijevanje masnoće i skidanje nekoliko kilograma.
Hodanje nešto žustrijim i ujednačenim koracima idealno je za gubitak težine i reaktiviranje cirkulacije. Prema posljednjim istraživanjima savršena fizička forma može se održavati s pet ili šest hiljada koraka, što je, ovisno o brzini koračanja, pola sata do sat pješačenja. To možete isprobati uz pomoć brojača koraka. Srčani otkucaji trebaju biti oko 120 u minuti, organizam bolje reagira ako su ujednačeni. Za postizanje najboljih rezultata potrebno je pješačiti najmanje tri do četiri sata sedmično, a idealno je pola sata svakog dana.
Bicikl je najbolji za osobe s pretjeranom težinom, jer ne opterećuje zglobove koljena i kukova. Važno je da je ispravno, da je sic na odgovarajućoj visini (da je moguće tlo dodirnuti samo vrhovima prstiju). Sic ne treba biti širi, kako se vjeruje, jer uzrokuje nepravilno okretanje pedala, što se negativno odražava na mišiće. Dakle, uzak sic, postepeno produžavati vrijeme vožnje dok se sjedalni mišići ne priviknu. Ne pretjerujte i vozite bicikl svakodnevno najviše po jedan sat. Ukoliko bicikl ima brzine, ne mijenjajte ih često, vožnja treba biti što ujednačenija. Ova aktivnost pomaže u sagorijevanju kalorija i reaktivira cirkulaciju, učvršćuje nožne mišiće i pozitivno djeluje na zglobove.
Džoging ne treba shvatiti kao trčanje dok ne ostanete bez daha. Treba ga započeti naizmjeničnim kratkotrajnim pješačenjem i laganim trčanjem, te ga svaki dan pomalo produžavati i pojačavati tempo. Čak i kada postignete optimalnu formu, nikada nemojte samo trčati, nastavite sa smjenjivanjem trčanja i hodanja. Džoging je idealan za sagorijevanje viška kalorija, poboljšava kardiovaskularni sistem i koristan je kod stresa, poboljšava kvalitet sna i stvaranje hormona.

(Gracija 77, mart 2008.)
Povezani tekstovi