Za proljetno buđenje
19.03.2011. u 08:57 sati


Zdravlje

Za proljetno buđenje


Dijeta za detoksikaciju i čišćenje organizma omogućit će vam da se lakše prilagodite promjenjivom proljetnom vremenu i njegovim nepredvidljivim ritmovima

Svakog proljeća isto: na mjesto mekane i široke zimske garderobe koja nam je omogućila da neko vrijeme ne razmišljamo o vlastitim oblinama, dolazi proljetna odjeća, laganija i vedrijih boja, ali koja ističe ono što želimo skriti. Prije nego se odlučno bacite na neku od drastičnih dijeta koje obećavaju čuda, razmislite na trenutak. Možda se ne radi samo o višku nekoliko kilograma, uzroci zaobljenosti mogu biti loša probava, zatvor, zadržavanje tekućine… Smetnje su to na koje obratimo pažnju tek dolaskom ljepšeg vremena koje za organizam predstavlja revolucionarnu fazu… nakon čitavog niza zimskih udara kalorija.

Kako biste se izvrsno osjećali uprkos tipičnim proljetnim smetnjama (pospanost, pretjeran umor, nervoza, osjećaj težine u nogama), donosimo vam nimalo strogu dijetu koja preporučuje unos 1.300 kalorija dnevno, uz napomenu: svakog dana prisutna je određena namirnica specifičnih karakteristika, kako bi se ubrzalo nestajanje zimskih zaliha i brže pokrenuo unutrašnji motor organizma.

Ponedjeljak

Doručak: 30 g integralnog keksa bez šećera, 1,5 dl obranog mlijeka
Ručak: 70 g integralne riže s artičokama, 150 g teletine s grila s kuhanim artičokama začinjenim sokom od limuna i ekstra djevičanskim maslinovim uljem
Večera: čorba od povrća, salata od buranije, artičoka i 80 g tunjevine bez ulja, 30 g integralnog hljeba
Namirnica dana: artičoke, najdjelotvornije povrće kod detoksikacije organizma i njegovog pokretanja na čišćenje, zbog cinarina koji pomaže varenje i rad jetre. Sem toga, artičoke sadrže inulin, vlakno koje pomaže kod zatvora, daje osjećaj sitosti i pospješuje ravnotežu crijevne flore, smanjujući osjećaj nadutosti.

Utorak

Doručak: čaša soka od cijeđene narandže, 30 g hljeba s dvije kriške kuhane šunke
Ručak: 70 g tjestenine u paradajz sosu, šparoge zapečene u rerni sa 100 g mladog sira, voćna salata
Večera: krem-supa od šparoga, bareni špinat sa 200 g pilećih prsa s grila, 30 g integralnog hljeba
Namirnica dana: šparoge, najdragocjenija proljetna namirnica. Sto grama šparoga ima samo 24 kalorije, a čak dva grama vlakana koja daju osjećaj sitosti i reguliraju probavu. Šparoge su korisne i kod pretjeranog zadržavanja tekućine jer sadrže kalij i saponin, prirodne diuretske supstance korisne i kod dreniranja celulita. Zanimljivost: Plinije ih je smatrao afrodizijakom…

Srijeda

Doručak: 2 dl sojinog mlijeka s 30 g mueslija
Ručak: čorba od mješavine mahunarki, 180 g ribe s grila, salata ili kuhano povrće po želji, s maslinovim uljem i balzamičkim sirćetom
Večera: salata od miješanog povrća (uz sojine klice, po želji) i 80 g tunjevine bez ulja, 180 g kuhanog graha (konzerviranog) s malo maslinovog ulja, 30 g hljeba od soje, voćna salata od mješavine šumskog voća  
Namirnice dana: soja i grah; soja je mahunarka najbogatija proteinima (100 g soje sadrži 37 g proteina), ali i kalijem, magnezijem, fosforom i kalcijem koji učestvuju u remineraliziranju organizma, djelujući protiv zadržavanja tekućine i promjene raspoloženja. Šareni grah je, također, bogat kalijem, željezom i fosforom, a za one koji ne piju mlijeko i ne jedu mliječne proizvode i izvrstan izvor kalcija.

Četvrtak

Doručak: mješavina od 80 g mladog sira i isitnjenog voća po želji (1 jabuka, 1 kruška,…)
Ručak: 180 g piletine ili puretine sa salatom ili kuhanim povrćem po želji, jedna voćka
Večera: 125 g mozzarelle light sa salatom od radiča, 30 g integralnog hljeba
Namirnica dana: radič ima laksativno i diuretsko dejstvo, pomaže pri detoksikaciji organizma. Poseban sastojak koji mu daje karakterističan gorak okus poboljšava probavu, rad žuči i jetre. Zeleni radič je bogat željezom (treba ga jesti uz dodatak limunovog soka, jer vitamin C olakšava asimilaciju željeza), a sadrži i vlakna neophodna za regularan rad probave.

Petak

Doručak: čaj s limunom, dva komada integralnog tosta s dvije kašičice marmelade bez šećera i malo putera
Ručak: 70 g integralne riže sa 100 g gljiva, miješana salata, 80 g barenog lososa s kašičicom maslinovog ulja, voćna salata
Večera: 200 g lososa s grila, povrće s grila, jedna kriška ananasa
Namirnica dana: losos, zbog značajne količine proteina je idealan obrok – zamjena za meso. Jednak je broj kalorija, ali losos je na prvom mjestu zbog izuzetnog kvaliteta masnoće (omega 3) koja učestvuje u snižavanju ukupnog nivoa holesterola, pospješujući uticaj takozvanog dobrog holesterola na kardiovaskularni sistem. Omega 3 masne kiseline su, između ostalog,  veoma značajne kao antidepresiv i sredstvo za dubinsko hranjenje kože koja će uskoro biti izložena agresivnom djelovanju sunčevih zraka.

Subota

Doručak: frape od svježih borovnica i 1,5 dl djelomično obranog mlijeka
Ručak: 100 g suhog mesa, zelena salata s kašičicom maslinovog ulja, 30 g kozijeg sira, 30 g integralnog hljeba, maline
Večera: 180 g ribe s grila, 100 g miješane salate s kašičicom maslinovog ulja, 30 g integralnog hljeba, voćna salata (ribizle, borovnice, maline)
Namirnica dana: šumsko voće – borovnice, ribizle i maline su snažni antioksidansi koji spašavaju ćelije od djelovanja slobodnih radikala. Borovnice, kao i svo ostalo voće ljubičastocrvene boje, sadrže antocijanidine koji zidove kapilara čine elastičnijim, poboljšavajući na taj način perifernu cirkulaciju. Zbog toga se šumsko voće preporučuje u slučajevima slabih kapilara. Zahvaljujući rastvorljivim vlaknima hrane crijevnu floru, veoma važnu za detoksikaciju organizma. Među svim vrstama šumskog voća, malina ima najjače diuretsko, laksativno i depurativo dejstvo.  

Nedjelja

Doručak: jedno jaje spremljeno po želji, 1 kriška prepečenog hljeba, sok od cijeđene narandže
Ručak: 200 g salate od plodova mora, salata od svježih gljiva začinjenih limunovim sokom, 20 g parmezana, 1 voćka
Večera: pizza Margherita

(Gracija 79, april 2008.)
Povezani tekstovi