Zimska bajka
23.03.2010. u 08:40 sati


Reportaža

Zimska bajka


Na sjeveru Crne Gore, u ski centrima planinskog gradića Kolašina, otkrili smo zimske čari, u kojima već uživaju brojni turisti, te shvatili kako elitna zimovališta nisu više rezervirana samo za planinama bogate zemlje EU

Kako se mijenja sve: vremena, ljudi, vlast, priroda, tako se promijenio i odnos turista prema odmoru. Žele drugačiji doživljaj, aktivan odmor, svaki dan različit od onog prethodnog, iskusiti nečiju kulturu, tradiciju, osjetiti kako žive ljudi u zemlji koju su izabrali za odmor… E, upravo takav, aktivan, zanimljiv odmor prepun događanja očekuje vas u zimskim centrima Crne Gore. Možda ste dosad, kao i mi, ovu malu eko-državu doživljavali samo kao ljetnu destinaciju, ali četverodnevni boravak bh. novinara u zimovalištima sjevernog dijela Crne Gore razbio je neke predrasude.

Žabljak i Tara

Početne impresije ponudio nam je hotel Bianca Resort & Spa, koji smo, prvi dan po dolasku u Kolašin, obišli u društvu direktora Milana Pavićevića. Rekonstruiranim prije nekoliko godina, objektom dominiraju drvo i kamen, sa 117 smještajnih jedinica, od čega je 15 apartmana, dva restorana, četiri bara, te spa centar, na koji su domaćini posebno ponosni, a koji se prostire na 2.000 kvadrata. Profesionalna ekipa masera s Filipina, zadužena za spa program, garantira vam da ćete, kad se jednom nađete u centru, biti više nego zadovoljni. Smještaj u hotelu košta od 55 eura po osobi dnevno.  
Dok smo se navikavali (što je išlo prilično brzo) na zimsku idilu,  već je prošao prvi dan: red je bio posjetiti Žabljak, ali prije toga nismo mogli da se ne divimo kanjonu Tare, drugom najdubljem na svijetu (najdublja tačka iznosi 1.300 metara), odmah iza Grand kanjona u SAD-u. Savršeno zelenilo rijeke, čiji je kanjon od 1980. pod zaštitom UNESCO-a, u nevjerovatnom je kontrastu s decembarskim sivilom.
Uslijedio je Ski centar Savin kuk na Žabljaku – uz Kolašin jedan od dva turistička centra sjeverne Crne Gore, pa posjeta Nacionalnom parku Durmitor s prekrasnim Crnim jezerom, koje je ime dobilo po boji koja se reflektira na njegovoj površini a odraz je okolne crnogorične šume. “Jezero je i početna tačka za planinarske staze po Durmitoru”, kaže nam Vanja Šarović-Krgović, stručni saradnik za edukativne poslove u NP Durmitor.  
Kolašin je, kaže predsjednik opštine Kolašin Mileta Bulatović i nekadašnji golman fudbalskih klubova Gorštak i Budućnost, orijentiran na turizam, i prostire se – što nije, valjda, nevažno – na površini na kojoj bi se mogle smjestiti tri države veličine Malte i u njemu živi oko 10.000 stanovnika. Na 954 metara nadmorske visine Kolašin nudi izvrstan odmor, kako zimi tako i ljeti, i svrstavaju ga u vazdušne banje. Mileta Bulatović s osmijehom podsjeća grupu bh. novinara da u bivšoj Jugoslaviji nije bilo većeg grada a da u njemu nije bilo Kolašinca, a dosta je njih studiralo u Sarajevu. “Ja sam to komentarisao ovako – u manjim količinama smo podnošljivi”, smije se Bulatović.

Zdrava hrana

Blizina Biogradskog jezera, smještenog u Nacionalnom parku Biogradska gora, jedne od tri očuvane prašume u Evropi, svrstava Kolašin među najpoželjnije destinacija za ljubitelje planinskog turizma. Jezero smo, naravno, obišli, prašumu zbog snijega, ipak, nismo, ali ostavili smo nešto i za proljetnu posjetu.
I dok smo polako slagali utiske s novootkrivene zimske destinacije  nadomak BiH, polako su padale u vodu i čvrste odluke o držanju dijete: ukusna, domaća i zdrava hrana rušila je sve principe. Planinski gradić Kolašin postao bi tako i mjesto našeg gubitka karaktera, a dobijanja kojeg kilograma – da nije bilo bazena skoro olimpijskih razmjera u kojem ste mogli ostaviti sve tragove nemogućnosti odbijanja ponuda hranom ljubaznih domaćina.
Trećeg dana posjetili smo New Ski Resort Kolašin 1450. Obilazak brižljivo uređenog skijališta, vožnja šestosjedom, pa utočište u toplom restoranu, te brojne fotosesije male bh. grupe obilježili su pretposljednji dan posjete Crnoj Gori. Da ne bude zabune, nije to bio samo odmor: obišli smo i hotel Lipku, te nekoliko privatnih kuća koje nude apartmane i sobe za iznajmljivanje, čisto da se uvjerimo kako u Kolašinu možete naći odličan smještaj čak i ako niste u luksuznom Bianca Resort & Spa. Cijene privatnog smještaja kreću se od 10 do 15 eura, odnosno, u nekim slučajevima, cijeli apartman – s dvije sobe, dnevnim boravkom i kupatilom – možete dobiti samo za 10 eura po osobi!
I kad smo se već navikli na bezbrižne turističke dane, bilo je vrijeme da se kaže doviđenja zimskoj čarobnoj bajci. Do proljeća!

Povezani tekstovi
Najnovije iz kategorije
Moja Indija Darko Rundek
Moja Indija
Zis iz vanderfol!! Val Thorens
Zis iz vanderfol!!
Putovanje u Haydom U podnožju Kilimandžara
Putovanje u Haydom
Stockholm Reportaža
Stockholm