Nedavno objavljeno

Space clearing

Neurednost doma u kojem živimo često je ogledalo zbrke u nama samim. Space clearing, po principima feng shuija, poslužit će nam da uredimo život – krenuvši od vlastitog doma

Pogledamo li oko sebe, ustanovit ćemo (skoro sasvim sigurno) da je naša kuća puna suvišnih stvari: neke su potpuno nepotrebne, a neke nam se nikada nisu ni sviđale. Stare novine, raznovrsne kolekcije prekrivene prašinom, ormari koji samo što ne pucaju zbog natrpanosti stvarima koje više ne nosimo, predsoblja “ukrašena” mnoštvom kaputa, jakni, kišobrana… Jeste li znali da neuredna kuća odslikava jedan neuspješan egzistencijalni koncept? Takav tip tereta, na engleskom clutter, predstavlja sve stvari koje čuvamo bez opravdanog ili posebnog razloga, a koje ne ometaju samo naš životni prostor nego i naš život.

Pozitivne promjene

Jeste li ikada pomislili koliko je u vašoj kući poklona bivših ljubavi koje još uvijek čuvate? Koliko puta smo u svoj život pustili novu osobu a da se prethodno nismo oslobodili svih predmeta koji su pripadali bivšoj ljubavi? Došao je trenutak da to učinimo, da napravimo malo reda i raščistimo s nekim stvarima. Opremanje kuće uz pomoć određenih pravila (design minimal), oslobađanje od stvari koje pripadaju prošlosti može pomoći u ponovnom otkrivanju lakoće postojanja. Kako? Space clearing sastoji se u tome da otvorite vrata pozitivnim promjenama. Radi se o svojevrsnim pravilima anglosaksonskog porijekla koja nas uče kako da eliminiranjem suvišnog obnovimo esencijalno, prijeko potrebno. Pražnjenje jedne ladice ili police, dakle, može postati radnja s purgativnim efektom! Prostor u kojem živimo može nam predstavljati izvor vitalne energije – ako je dobro uređen, ako ostavljamo prostora novom, umjesto da trpamo stvari u već pretrpane ormare. Space clearing sastoji se u uspostavljanju reda u kući, slijedeći feng shui pravila: ako u to uključimo međuljudske odnose i organizam podvrgnemo odgovarajućem detoksikacijskom programu, naš život može postati izvanredan. Koliko puta smo poželjeli zauvijek se osloboditi negativnih i opterećujućih misli? Počnimo od vlastitog doma!

Nove navike

Prema pravilima feng shuija, svakom dijelu kuće odgovara jedna oblast našeg života. Ako pravilno odredimo kućne zone, možemo otkriti kritične tačke, koje će odgovarati slabim tačkama našeg postojanja. Naprimjer: pretrpani ormari ukazuju na neriješene probleme koji nam nikako ne izlaze iz glave, dok gomila stvari pod krevetom može negativno uticati na spavanje. Tipične fraze koje služe kao izgovor za gomilanje nepotrebnih stvari su: “kao novo je, nikad ga nisam koristila”, “platila sam ga cijelo bogatstvo”, “jednom će mi trebati”… Kada naginjemo depresivnom raspoloženju ili osjećamo nesigurnost, svugdje gomilamo stvari ili čuvamo “relikvije” iz prošlih vremena (račune iz restorana u koji smo odlazili s bivšim, vozne karte sa zajedničkih putovanja, karte za kino, pozorište, itd.), kao morbidnu povezanost s prošlošću ili zbog straha od promjena. Možda niste svjesni činjenice koliko je teško započeti sa spremanjem i kako ćete samo nakon pogleda na neuredne ormare odmah naći neki važniji posao.
Feng shui savjeti će vam pomoći da nered spremite na lak način, istovremeno uživajući u tome što činite. Ugodna muzika i svjež zrak, naprimjer, smanjit će negativan uticaj nereda. Najprije počnite s manjim poslovima, odredite najviše dvadesetak minuta za određeni zadatak i kada vrijeme istekne – prestanite. Svaki sljedeći put odvojite malo više vremena.
Svako treba i može čistiti vlastiti dom samo onda kada je za to spreman, a ta je odluka uvijek individualna. Dopušteno je čistiti samo vlastiti nered, jer čišćenjem tuđeg prostora ulazimo u tuđu intimu. Postepeno i postavljanjem realnih ciljeva uskoro ćete živjeti u prostoru bez nereda te imati nove navike.


Najčešće feng shui greške

Oprema za vježbanje u spavaćoj sobi Soba u kojoj spavamo trebala bi se povezivati s odmorom i zabavom, a nikako s poslom. Sprave smjestite u neki drugi dio kuće kako ne biste poremetili odnos s partnerom!

Gomilanje nepotrebnih sitnica Igračke, kutijice, stari časopisi i slično mogu vas emotivno i fizički oslabiti, te ih barem jednom sedmično treba spremiti kako ne bi negativno uticali na zdravlje.

Pretrpani ormari Ako je u njima previše stvari, to može dovesti do udaljavanja od ljudi i spriječiti vas da se zbližite s novim osobama. Ostavite praznu najmanje jednu trećinu ormara!

Neredovno pranje prozora Ako ne perete prozore redovno i vaš imidž će biti takav, jer vas prozori povezuju s ugledom. Kada su čisti, prepoznat će vas kao uspješnu osobu, a kao netalentiranu i neuspješnu kada su prljavi.

Nered je najveći neprijatelj jer prema feng shuiju sadrži stagnirajuću energiju koja usporava ili sasvim blokira protok zdrave životne energije, jednako tako utičući na živote ukućana. Nered u kući može izazvati stres, umor, depresiju i bolest onih koji u njemu žive.

Latest Posts

Raport

spot_img