Netolerancija laktoze
15.03.2010. u 16:30 sati


Zdravlje

Netolerancija laktoze


Bezbrižan užitak u mlijeku moguć je i uz netoleranciju laktoze

Netolerancija laktoze uzrokuje neugodne probavne smetnje koje su posljedica smanjene sposobnosti probavljanja mliječnog šećera, tačnije laktoze. Iako se ne radi o poremećaju opasnom po ljudsko zdravlje, nadutost, grčevi, mučnina i proliv koje uzrokuje umnogome mogu smanjiti kvalitet života.

Međutim, mlijeko i mliječni proizvodi su glavni izvori kalcija. Izbacivanje ovih namirnica iz prehrane povećava rizik od prijeloma kostiju, osteoporoze i hipertenzije, kao i nedostatak pojedinih nutrijenata prisutnih u mlijeku, kao što su bjelančevine i vitamin B12. Zato se uvijek preporučuje konzumacija mlijeka sa smanjenim udjelom laktoze, ali nedirnutom količinom kalcija i bjelančevina. Sojina ili rižina mlijeka su siromašna kalcijem, tako da se ona ne smatraju adekvatnom zamjenom za kravlje mlijeko, ukoliko nisu obogaćena ovim nutrijentima.

Individualne razlike u podnošenju laktoze su velike, pa je samim tim nužno individualno uskladiti količinu laktoze u svakodnevnoj prehrani. Neke osobe ne podnose ni najmanju količinu laktoze, dok većina populacije bez ikakvih posljedica može konzumirati preporučenu količinu mlijeka i mliječnih proizvoda sa smanjenim udjelom laktoze.

Dosadašnja praksa i istraživanja su pokazali da osobe koje redovno konzumiraju mlijeko imaju znatno manju vjerovatnost razvoja netolerancije laktoze od onih koji mlijeko i mliječne proizvode ne konzumiraju tako često.

Povezani tekstovi