Djeca i kompjuteri
05.07.2012. u 07:34 sati


zdravlje

Djeca i kompjuteri


Kompjuter je odličan podsticaj za učenje, ali dijete od druge do pete godine ima veliku potrebu za kretanjem i igrom sa vršnjacima

Veoma mala djeca koriste kompjuter za crtanje, a ona nešto starija i spretnija rade školske novine, čestitke ili crtane filmove. Iz Kalifornije su se po cijelom svijetu raširile specijalne škole namijenjene djeci od treće godine nadalje, gdje se svi predmeti uče upotrebom odgovarajućih kompjuterskih programa. Možemo reći da je nadolazeća generacija zaista “digitalna” generacija, ali koja pravila moramo uvesti da bismo izbjegli neugodne posljedice?

Nikad prije četvrte godine Treba li poticati trogodišnje dijete da koristi kućni kompjuter? Pokretanje miša i praćenje kretanja strelice na monitoru za dijete su presložene radnje. Sve mu je novo i interesantno, ali nije u stanju razumjeti kako se upotrebljava i čemu tačno služi. Ne prisiljavajte dijete na nešto iznad njegovih mogućnosti, možete ga učiniti nesigurnim i odbiti od kompjutera kada bude starije.

TV ili kompjuter Prednost kompjutera u odnosu na televiziju je u tome što zaokupi djetetovu pažnju, što ga podstiče na učenje i kroz igru shvata prve logične asocijacije. Bajke u multimedijalnoj verziji su vrlo uzbudljive za svako dijete. Podstiču ga na više istovremenih aktivnosti: slušanje, čitanje i gledanje pokretnih slika. Ali, može li se to uporediti sa čitanjem bajki na maminom krilu? Jedna stvar, ipak, ne mora isključivati drugu. Jedan sat dnevno pred kompjuterom sasvim je dovoljan da se dijete zabavi.

Kompjuter ili prijatelj Mnoga djeca sate provode pred kompjuterima, pokazujući tako veliko zanimanje da to graniči s bolešću. Neumorni su, vješti, veoma inteligentni i obično vrlo napredni u rješavanju logičkih i matematičkih problema. Tako izražena strast za kompjuterima može skrivati neke sociološke probleme: određenu neugodnost u društvu vršnjaka, osjećaj manje vrijednosti ili neprilagođenosti. Ako se dijete igra samo za kompjuterom postepeno ga podstičite  na druge vrste zabave. Zabranom nećete ništa postići.

 
Povezani tekstovi