Kopriva u borbi protiv anemije
12.03.2010. u 16:00 sati


zdravlje

Kopriva u borbi protiv anemije


Anemija ili malokrvnost može ostaviti ozbiljne posljedice na zdravlje ukoliko se ne liječi na vrijeme

Anemija se javlja postepeno, a do prvih simptoma uglavnom dolazi kada se rezerve željeza potpuno potroše. Najčešći simptomi su slabost i malaksalost, brzo umaranje, nesvjestica, bljedilo, nepravilan rad srca, gubitak apetita, glavobolja i krvarenje iz nosa i desni. Osim konsultiranja s ljekarom i uzimanja propisane terapije, tu su i prirodni lijekovi koji su se pokazali veoma uspješnim u otklanjanju pomenutih tegoba. Prije svega, radi se o čajevima, sirupima i tonicima koji se uzimaju prije jela. Često se desi da su ovakvi pripravci vrlo opori pa ih je moguće zasladiti medom, najbolje šumskim.

Na ovaj način spravljeni lijekovi obiluju vitaminima C i K, a kopriva se smatra jednim od najboljih prirodnih boraca protiv anemije, pa ne čudi što je upravo ova biljka poznata kao “eliksir života”. Koristi se i protiv noćnog mokrenja kod djece, reumatizma, proliva i slabosti, te protiv peruti i opadanja kose.

Za pripremu čaja od koprive potrebno je:
- šaka mladih ili pola šake osušenih lisnih pupoljaka koprive
- litar vode
Koprivu kuhati 15 minuta, skinuti s vatre i poklopiti, a procijeđen i prohlađen čaj treba piti mjesec dana umjesto vode. 

Povezani tekstovi