Nedavno objavljeno

Šta vam tijelo govori?

Većina ljudi, posebno muškaraca, teško odlučuje otići ljekaru. Nekada ćemo trpjeti loše stanje, bolove ili gubitak apetita i neće nam padati na pamet da se može raditi o nečemu ozbiljnom. Kako razlikovati ozbiljne simptome od bezazlenih i kako znati da je vrijeme da posjetimo ljekara. Većina simptoma je bezazlena, ali treba imati na umu da se mnoge bolesti mogu izliječiti blagovremenim reagiranjem. Naučite prepoznati znakove koje vam šalju lice i tijelo

KOSA

Nedostatak vitamina B12 izazvat će preranu pojavu sijede kose, a ako primijetite da je vaša kosa iznenada postala slaba i tanka, može se raditi o nedovoljnom unosu nekih minerala. Ta pojava je najčešća kod žena u menopauzi.

BOJA TENA I BORE

Blijede usne mogu biti znak malokrvnosti, a izrazito crveno lice u kombinaciji s prekomjernom težinom ukazuje na visok krvni pritisak. Suha i crvenkasta koža na nosu može biti simptom neurodermatitisa, ali se češće javlja kao posljedica stresa. Uspravne bore iznad korijena nosa često su znak slabosti kičme koja se manifestira kao napetost u vratu ili izaziva bolove u glavi i leđima. Pucanje kože na krajevima usana ukazuje na nedostatak vitamina B, kao i bakterijsku ili gljivičnu infekciju.

NOKTI

Ponekad nokti postanu neugledni i teško ih možemo dovesti u red. Mada su uzroci najčešće bezazleni (preagresivna sredstva za čišćenje i čest kontakt s vodom), može se raditi i o određenim zdravstvenim smetnjama. Ako su debeli i savijaju se nadole može se raditi o poremećaju cirkulacije. Uzdužna izbrazdanost noktiju ukazuje na dehidriranost, a ukoliko su brazde veoma izražene može se raditi o početku dijabetesa. Poprečna izbrazdanost noktiju može biti posljedica stresa, depresije, akutne infekcije ili srčanog oboljenja. Nokti će požutjeti ukoliko pušite ili ih stalno lakirate, a ponekad mogu ukazivati na poremećaje u radu žuči ili jetre. Posjetite ljekara i riješite nedoumice.

GLAVOBOLJA I VRTOGLAVICA

Svako povremeno ima glavobolju, ali ako se javlja često i često posežete za lijekovima protiv bolova, trebate potražiti njezin uzrok. Glavobolje se najčešće javljaju uz prehladu, prije menstrualnog ciklusa, nakon stresa, usljed dehidracije ili zatvora. Mučnina i povraćanje, umor, preosjetljivost na svjetlost, dugotrajna glavobolja na jednoj strani glave su simptomi migrene. Pulsirajuća glavobolja može biti izazvana previsokim krvnim pritiskom. Ukoliko nosite naočale, a patite od glavobolje, možda je vrijeme da promijenite dioptriju. U pitanju mogu biti nedostatak sna, nedovoljan odmor, loše životne navike, ali i nešto ozbiljnije. Vrtoglavica se, između ostalog, javlja onda kada u mozak ne dospijeva dovoljno kisika. Osobe koje imaju nizak krvni pritisak veoma lako gube svijest. Ako ste dijabetičar, razlog može biti nizak nivo šećera u krvi. Vrtoglavica uz poremećaj ravnoteže, osjećaj utrnulosti, slabost ili utrnulost ruke ili noge, poremećaj govora, može prethoditi moždanom udaru.

IGRANJE OKA

Kada vam oko igra može se raditi o nedostatku magnezija, što tokom dužeg perioda može izazvati oštećenje nerava i srca, a možda ste bili izloženi vjetru ili propuhu te se radi o prehladi živca ili očnog mišića

OČI

Kažu da više otkrivaju o vama nego otisak prsta. Do očiju vode minijaturna nervna vlakna iz svih organa i zato se na njima vidi kada s nekim od njih nešto nije u redu. Bijeli krug oko zjenice ukazuje na povišen holesterol. Svjetlucanje pred očima znak je loše cirkulacije, usljed čega je najčešće ukočen i vrat. Kada vam oko igra može se raditi o nedostatku magnezija, što tokom dužeg perioda može izazvati oštećenje nerava i srca, a možda ste bili izloženi vjetru ili propuhu te se radi o prehladi živca ili očnog mišića. Žuto obojena bjeloočnica može značiti bolesnu jetru, a bijele tačkice na zjenici neku upalu u organizmu. Crvene oči su znak upale ili prehlade vežnjače (spojnice) oka. Izraženi kapilari ili crvenilo bjeloočnica ukazuje na infekciju ili iritaciju očiju – bacite kozmetiku stariju od šest mjeseci. Podočnjaci i blijeda unutrašnjost kapaka mogu signalizirati anemiju. Umorni i spušteni kapci najčešće znače da ste pospani, ali mogu biti uzrokovani lošim osvjetljenjem (preslabim ili prejakim), kao i višesatnim gledanjem u kompjuterski ekran.

OBRVE

Ako se iznenada prorijede ili primijetite njihovo ispadanje može se raditi o oslabljenom radu štitne žlijezde koja proizvodi hormon neophodan za rast dlačica. Jednostavnim krvnim pretragama ustanovit će se da li vaša štitna žlijezda normalno funkcionira.

USTA

Krvarenje zubnog mesa se javlja zbog loše oralne higijene, upalnih procesa, neuravnotežene prehrane, pretjeranog konzumiranja alkohola, a kako hormonalne promjene omekšavaju zubno meso, može biti i znak trudnoće. Primijetite li da vam se zubi istanjuju ili da su oštriji, najvjerovatnije tokom spavanja škripite zubima. Uzrok može biti stres, ali i nepravilan zagriz, a škripanje zubima tokom noći može izazvati i bolove u vilici, glavobolju i mišićnu napetost. Rješenje je u nošenju zaštitne gume tokom spavanja – slična onoj za boksere. Za neugodan zadah su uglavnom krive bakterije s jezika i ždrijela koje oslobađaju sumpor. U veoma malom broju slučajeva, zadah potiče iz želuca i to onda kada je oslabljen mišić koji zatvara prolaz iz jednjaka u želudac. Pravilna oralna higijena, korištenje zubnog konca i tekućine za ispiranje riješit će vas neugodnog zadaha.

- Advertisement -

JEZIK

Kada nešto u našem organizmu ne funkcionira kako treba, to se najprije vidi na jeziku: stvaraju se naslage, otiče i mijenja boju. Bijele naslage su znak gljivične infekcije, najčešće usljed oslabljenog imuniteta. Jezik boje maline je tipičan simptom šarlaha, dok debele žućkastobijele naslage ukazuju na gastrointestinalni poremećaj. Blijed i otečen jezik može upućivati na slabost slezene.

KOŽA

Starenjem se koža postepeno suši, što je potpuno prirodan proces. Ali, ako normalna koža iznenada postane sklona perutanju i svrbi, ili je zrak suviše suh i oduzima joj potrebnu masnoću ili se radi o nedostatku biotina i vitamina B usljed neuravnotežene prehrane. Ako vam je koža suha, guli se i svrbi, to može značiti da se radi o lišajevima. Mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, a najčešći su na laktovima, zglobovima i s unutrašnje strane koljena. Primijetite li da vaša koža poprima žućkastu ili narandžastu boju, možda se radi o prevelikom unosu hrane s betakarotenom. Međutim, može se raditi i o problemima s jetrom ili pojavi žutice. Postane li vaša koža iznenada nečista, možda se radi o upali mjehura, cisti na jajniku ili želučanim tegobama. Sivkasta i umorna koža upozorava na nedostatak tekućine u tijelu, na dehidriranost.

GRČEVI U NOGAMA

Trnci i neugoda u nogama različitog intenziteta, od nekontroliranog stezanja mišića do bolnih grčeva, mogu biti veoma neugodni. Uglavnom nastaju kao posljedica prevelikog opterećenja tokom sportskih aktivnosti, poremećaja u napetosti mišića ili proširenih vena. Može ih uzrokovati i nedostatak magnezija: ženama je potrebno oko 300 miligrama magnezija dnevno.

KAŠALJ

Ako ste bili prehlađeni ili imali gripu, kašalj se može zadržati nekoliko dana ili nekoliko nedjelja nakon ozdravljenja. Ukoliko kašalj nikako ne prolazi, svakako se obratite ljekaru – može se raditi o nekoj infekciji disajnih puteva.

PROBAVNE SMETNJE

Jedemo previše, premasno, prebrzo… Želudac može mnogo podnijeti, ali ponekad poslije preobilnog obroka ne uspije izlučiti dovoljno kiseline i enzima potrebnih za probavu, te osjećamo neugodnu težinu. Jedite polako i dobro žvaćite, te će se probavne smetnje rjeđe javljati. I stres negativno djeluje na probavu, pa kada ste pod stresom, jedite manje obroke i neka vaša ishrana bude što uravnoteženija, pijte dosta vode i biljnih čajeva.

MODRICE

Nastaju kad ispod kože iz sitnih kapilara iscuri krv i kod zdravih osoba postepeno iščezavaju za sedam dana. Kod određenog broja žena modrice lakše nastaju pred menstrualni ciklus, što je posljedica promjene nivoa hormona progesterona. Velike modrice nakon blagog udarca ili bez ikakvog razloga znak su da potražite ljekara, možda se radi o smanjenom broju trombocita.

VAGINALNI SEKRET

Varira od oskudnog do pojačanog, a javlja se kod svih žena tokom menstrualnog ciklusa. Ukoliko koristite kontraceptivne pilule, sekret se može promijeniti, smanjiti ili pojačati. Tokom menopauze sekret postepeno nestaje usljed hormonalnih promjena. Gust, bijeli sekret, praćen svrabom i osjećajem pečenja, najvjerovatnije je uzrokovan gljivicama. Može se pojaviti i nakon uzimanja antibiotika, kod izuzetne iscrpljenosti, tokom trudnoće ili uzimanja pilula za kontracepciju.

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img