Nedavno objavljeno

Sve o vodi

Od hladne vode gube se kilogrami, voda iz česme je štetna… Šta je istina, a šta ne kada je u pitanju voda?

Znamo svi koliko je voda važna za život na Zemlji, a koliko je korisna ljudskom organizmu neprestano ponavljaju dijetolozi, nutricionisti, treneri. Najvažnije je biti dovoljno hidratiziran, jer naš organizam samo tako može funkcionirati na najbolji mogući način, a koža i kosa će biti snažne, zdrave i lijepe. Možda smo postali žrtve reklama, možda smo usvojili američki trend da uvijek sa sobom, u torbi ili ruci svejedno, nosimo flašu vode (mada ima i onih kojima je to samo još jedan obavezan modni detalj). Kako god, nismo pogriješili. Ali, ipak je većini neubjedljiva ili nejasna tvrdnja da se svakodnevno mora popiti najmanje litar i po vode.

O vodi se, naravno, uvijek najviše govori onda kada su visoke temperature zraka. Tada se mnogobrojna imena takmiče u reklamiranjima svoje vode, ambiciozno tvrdeći kako je upravo njihova naj, naj, jer prema provedenim naučnim istraživanjama sadrži isključivo korisne i nezamjenjive sastojke. Časopisi su prepuni savjeta: voda je dobra samo ukoliko je pijemo dovoljno, i to za zdravlje, ljepotu, raspoloženje…

Šta najčešće čujemo o vodi, a šta je od toga tačno – da li ste se ikada zapitali?

Treba piti više od dva litra vode dnevno – NETAČNO

Prosječna količina popijene vode treba biti oko 1,5 do 2 litra. To je više nego dovoljno, jer se velike količine tekućine kriju u hrani koju jedemo, a najviše je ima u voću i povrću. Dakle, ako ste pomalo lijeni ili pretjerano zauzeti svakodnevnim obavezama, te jednostavno zaboravite piti, barem pojedite četiri-pet porcija voća ili povrća dnevno. Tako ćete dostići potrebni nivo unosa tekućine. Ili, slijedite naš savjet: flašu vode držite na radnom stolu ili u tašni i često popijte pokoji gutljaj. To može biti i korisno za izbjegavanje nekontroliranog i stalnog grickanja.

Gazirana voda pospješuje varenje – NETAČNO

Bilo bi lijepo kad bismo jednostavnim unosom gazirane vode mogli brzo zaboraviti ogromnu količinu pomfrita kojem nismo mogli odoljeti za ručak. Mjehurići u gaziranoj vodi ili ugljendioksid nemaju nikakvih osobina korisnih varenju. Podstiču samo oslobađanje gasova, što nije sinonim varenja. Dakle, poslije obilnog obroka nepotrebno se nalijevate mineralnom gaziranom vodom, samo može doći do neugodnog nadimanja.

Piti mnogo vode pomaže u eliminiranju toksina – TAČNO

Tokom izvođenja svojih primarnih funkcija: varenje, cirkulacija, kretanje, organizam stvara svojevrstan otpad, nazvan toksini. Obilna hidratacija omogućava jetri i bubrezima, čistačima organizma, da ih lakše eliminiraju. Ali, trebalo bi i izbjegavati ili ograničiti unos teške i hiperkalorične hrane, tako nećemo imati problema s kilogramima.

Treba piti tokom obroka – TAČNO

To je izuzetno važno onda kada jedemo veoma suhu hranu, kao što su hljeb i tjestenina. Voda će je omekšati i olakšati posao želučanim sokovima, te ubrzati probavu. Važno je, ipak, ne pretjerivati: prevelike količine vode mogu razblažiti želučane sokove i učiniti ih manje efikasnim. Prava mjera je tri čaše vode za vrijeme jednog obroka.

Piti hladnu vodu pomaže gubitku kilograma – NETAČNO

Pretjerano hladna voda samo može izazvati navalu krvi u želudac. Onaj ko je ovo izmislio, svoju tvrdnju potkrepljuje činjenicom da organizam sagorijeva više kalorija kako bi ponovo uspostavio prethodnu tjelesnu temperaturu. Kako tvrdnja nema nikakvog osnova, pijte vodu sobne temperature ili lagano rashlađenu, a nikako ledenu.

Voda je kalorična – NETAČNO

Bilo da se radi o običnoj ili gaziranoj vodi, sasvim je svejedno – kalorija nema. To ne znači i da je nema u različitim tipovima aromatizirane vode koji mogu sadržavati čak 60 kalorija po jednom decilitru. Budite pažljivi i čitajte etikete, jer i prozirna tekućina ponekad može u sebi kriti kalorije.

Voda iz česme je nezdrava – NETAČNO

S bilo koje tačke gledišta, ekološke ili finansijske, bolje bi bilo piti vodu iz česme. Uštedjele bi se ogromne količine plastike potrebne za flaširanje vode i jeftinija je. Voda iz česme se redovno kontrolira, što znači da se može piti bez imalo bojazni. Ukoliko vam treba posebna voda, obogaćena različitim mineralima, koju možete naći samo flaširanu – obratite pažnju na datum, radije kupite onu od tamne plastike (manje je izložena štetnom uticaju sunčevih zraka) i odaberite vodu iz vašeg kraja.

- Advertisement -

Piti mnogo i često rješava problem zadržavanja tekućine – NETAČNO 

Voda nema uticaja na taj problem, unos soli i šećera uzrokuje njeno zadržavanje u organizmu. Ova dva elementa privlače i zadržavaju tekućinu, uzrokujući na taj način stvaranje celulita. Reducirajte unos preslanih i preslatkih namirnica – smanjit će se otečenost nogu i češće ćete mokriti.

Čaša tople vode natašte stimulira probavu – TAČNO

Popijete li ujutro na prazan stomak čašu tople vode ubrzat ćete peristaltiku crijeva. Napravite probu: prije doručka i kafe, popijte sok od pola limuna s čašom tople vode i ubrzo ćete primijetiti rezultate. Ujedno se radi o izvrsnom prirodnom detoksikacijskom sredstvu.

U avionu treba češće piti – TAČNO

Kako biste nadoknadili pojačanu dehidraciju usljed pada pritiska i rada klima-uređaja, pijte češće, i to običnu vodu ili negazirane sokove. Ponesite sa sobom i jednu bočicu termalne vode u spreju, te povremeno poprskajte lice i otkrivene dijelove tijela. Hidratantni i osvježavajući efekti su trenutni.

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img