Visoke potpetice: između mode i zdravlja
12.02.2010. u 08:11 sati


Zdravlje

Visoke potpetice: između mode i zdravlja


Visoke potpetice spadaju među ljepše čovjekove izume, ali ih, kao svaku drugu stvar koja poznaje grijeh, treba koristiti u malim dozama

Engleskinja Camilla Morton napisala je zvanični priručnik za korisnice visokih potpetica, bestseller How to Walk in High Heels, kao i nastavak A Year in High Heels, s predgovorom Manola Blahnika

Koliko su visoke potpetice važne dovoljno pokazuje podatak da na Facebooku imaju grupu obožavatelja pod nazivom High Heels. Na modnim pistama ne prestaju rasti, te ionako visoke djevojke izgledaju nedostižno visoko. Šta sve, kako dobro tako i loše, trebate znati o visokim potpeticama, čarobnim i prokletim saveznicama svake žene?
Visoke potpetice su sjajne, odižu vas od zemlje i od običnih smrtnika, izdužuju noge, čine da izgledate mršavije. Uske hlače vam bolje stoje, o suknjama da ne govorimo, a svijet gledan odozgo vam se smije i izgleda kao mravinjak. Visoke potpetice treba ocjenjivati samo prema tome kako izgledaju ili treba misliti i na ostalo?

Druga strana medalje

Ortopedi su kategorični: idealna potpetica je visoka oko tri centimetra. Ako ste uglavnom na nogama, bilo da stojite ili hodate, samo ponekad se počastite visokim petama i tijelo će vam oprostiti. Ni baletanke, tako moderne i nevine, pastelnih boja i sa cvjetićima i mašnicama, nisu baš sasvim bezopasne. Stopalu na potpuno ravnoj podlozi ili u ravnim japankama ništa nije bolje nego na visini, a izgleda mnogo gore. Dakle, visoke potpetice su dozvoljene – ponekad.
Kao svaka stvar s trenutnim efektom (botox, silikon, push up) i visoke pete imaju drugu, nelijepu stranu medalje. Ako su previsoke, može vam se desiti da izgledate i koračate veoma nezgrapno. Mnogo je mladih djevojaka (i onih ne tako mladih) koje se uporno trude izgledati izazovno, koračajući na previsokim štiklama, a neprirodno su nagnute naprijed i nesposobne da kontroliraju pokrete. Rezultat se drastično razlikuje od očekivanog. Treba reći otvoreno: nošenje obuće s visokim petama pitanje je stila. Ali, stil se, uz malo napora i nastojanja, može donekle i naučiti (mada nikad ne može biti jednak takozvanom urođenom stilu). Prvi korak je proba: nosite cipele neko vrijeme po kući prije nego izađete van, pogotovo ako ste premijerno na visokim petama. Ako je napolju klizavo, a mjesto na koje idete ima izuzetno gladak pod, može doći do nezgodnog pada ili izvrtanja noge. Ukoliko niste Gisele Bundchen, ne kupujte nikada obuću s petom višom od 11 centimetara.

Neugodne posljedice

Pretjerano nošenje cipela s visokim potpeticama, iako se osjećate kao da ste rođene u njima, može uzrokovati jake bolove s neugodnim posljedicama (neobičnih naziva) na zdravlje stopala, koljena, leđa.
Hallux Valgus ili čukalj Uske cipele i visoke potpetice povećavaju mogućnost pojave ove deformacije (zakrivljenost palca i prednjeg dijela stopala) i kod osoba koje za to nemaju genetsku predispoziciju. Prisutni su stalni bolovi, upale i infekcije.
Problemi sa sezamoidnim kostima Sezamoidi su dvije sitne koščice smještene u palcu koje reguliraju pokretanje stopala. Pretjerana tenzija uzrokovana nošenjem visokih potpetica dovodi do upale, a u težim slučajevima dolazi do njihovog pucanja.
Iskrivljenost prstiju Preuzak prednji dio cipele uz visoku petu pretjerano nabija prste, vremenom se sve više zakrivljuju, postaju bolni, a na gornjem dijelu se i stvaraju žuljevi.
Mortonov neurom Prevelik pritisak na prednji dio stopala dovodi do zadebljanja na živcu smještenom između trećeg i četvrtog nožnog prsta, što izaziva bol i osjećaj pečenja s prednje i donje strane stopala. Ova pojava je deset puta češća kod žena!
Upala Ahilove tetive Kontinuirano nošenje visokih potpetica pojačava napetost tetive, skraćujući je, te koračanje postaje bolno. Može doći do upale tetive, a u težim slučajevima i do njenog pucanja.
Artroza koljena Nastaje povećanjem pritiska na površinsku cirkulaciju koljena. Kada se registriraju prvi simptomi (obično stalan bol), šteta je učinjena i nema načina za oporavak oštećenog tkiva. Triput je češća kod žena, pogotovo s viškom kilograma.
Nestabilnost zgloba Iščašenja i mikrotraume su konstantne pojave kod osoba koje koračaju deset centimetra iznad zemlje. Najrizičnija skupina su novopečene pristalice obuće s visokim potpeticama.
Celulit Iako su uzročnici celulita uglavnom genetski, stil života može mnogo uticati na pogoršanje stanja. Visoke pete, kao i preuska odjeća, sprečavaju normalnu cirkulaciju tečnosti u tkivima. Dovode, dakle, do zadržavanja tekućine u organizmu što ima negativne posljedice.
Glavobolja Bolovi u kičmenom stubu nastali usljed neprirodnog višesatnog držanja stvaraju bolove u leđima, ramenima, vratu, ali i – glavobolju.
  

(Gracija 109)
Povezani tekstovi