Raw food
10.02.2010. u 08:38 sati


Zdravlje

Raw food


Sirova hrana za savršenu formu – veoma je popularan način ishrane među poznatim i slavnim. “Želite li se osloboditi neke bolesti, potrebno je da zaboravite koristiti izvore toplote prilikom pripremanja obroka”, govorio je i Gandhi

Nepotrebno je napominjati da je i ova moda uvezena direktno iz Amerike. Tako, uglavnom, tvrdi većina nutricionista i nimalo nas ne čudi. U pitanju je krudizam ili raw food, ishrana bazirana isključivo na konzumiranju svježih, sirovih i, po mogućnosti, organskih biljnih namirnica, koje ne treba izlagati temperaturi višoj od 50 stepeni. Kao i obično, mnoge zvijezde slijede trenutne trendove, te su među sljedbenicima Mel Gibson, Demi Moore, Prince, Woody Harrelson, Carol Alt, Uma Thurman… Carol Alt slijedi ovakav tip dijete više od deset godina i svoj dobar izgled pripisuje upravo načinu ishrane. Uma Thurman tokom dana jede isključivo svježe vegetarijanske “grickalice”, dok Demi Moore, naprimjer, kada večera van kuće bira najbolje raw food restorane.

U skladu s probavom

U San Francisku postoji poseban restoran za ljubitelje sirove hrane – Organica, čiji vlasnik Juliano Brotman tvrdi da je genije koji je otkrio potpuno novu kuhinju. Na jelovniku se nalaze pizza ispečena na suncu, sushi od tofua, gljiva i jabuka, riža koja je fermentirala čitavih 30 dana…, a usklađen je s lučenjem probavnih sokova. Naša probava je najaktivnija oko podneva i tada preporučuje složenije obroke, a za večer nudi jednostavnije i laganije. Brotman je autor knjige Raw: The Uncook Book: New Vegetarian Food for Life Raw, u kojoj opisuje pripremanje svojih specijaliteta.
Ako se pitate zašto jesti sirovu hranu, odgovor glasi: sirova hrana može se ocijeniti još uvijek “živom”, dok termički obrađena gubi svoju “vitalnu energiju” i, što je veoma važno, elemente esencijalne za zdravlje: vitamine, minerale, itd. Sem toga, pristalice ovakvog načina ishrane smatraju da se čovjek prvobitno hranio samo sirovom hranom, a evoluiranjem ju je počeo kuhati i peći, postepeno uvodeći u svakodnevni život tu nezdravu naviku. Kuhana hrana, ustvari, ne odgovara ljudskim organima za varenje. Hrana koja je “mrtva” zbog toga, posljedično, nastoji proizvoditi velike količine otpadnih tvari koje dugoročno truju cijeli organizam. Sirova hrana bi ljudima trebala pomoći da duže žive, imaju više energije i budu u izvrsnoj formi.

U korist imuniteta

Ovakva vrsta ishrane idealna je za prezaposlene ljude, s mnoštvom dnevnih obaveza, koji jednostavno nemaju vremena za pripremanje i kuhanje obroka. A ljeti, tokom velikih vrućina, mnogo je onih koji će radije posegnuti za zdjelom miješane salate nego pojesti nešto kuhano.  
Iako moda takozvanog krudizma stiže iz Amerike, pionir je ipak Evropljanin: švicarski ljekar i nutricionist Maximilian Bircher-Benner još je dvadesetih godina prošlog vijeka preporučivao ishranu sirovom hranom te nudio mnogobrojne savjete i recepte za pripremanje obroka. Tvrdio je da se sirove namirnice najlakše probavljaju, da jačaju imunitet te da ljudi takvom ishranom postaju otporniji na mnoge bolesti. Prema njegovom mišljenju, svježa namirnica je “živa” i zdrava samo i isključivo onda kada raste i sazrijeva pod suncem.
Da bi sirova hrana bila što ukusnija, brine vegetarijanski chef zadužen za VIP, Aris Latham: “Već petnaest godina ne konzumiram mahunarke i žitarice koji se u organizmu rafiniraju i transformiraju u jednostavne šećere. Ne želim vlastiti organizam transformirati u rafineriju, voće, povrće i druge proteinske namirnice osiguravaju mi sve potrebne elemente. Radi se o mom ličnom izboru, ali, generalno je dobra navika konzumirati najmanje 20 posto svježih namirnica, živih namirnica, jer tih 20 posto organizmu omogućava da lakše probavi preostalih 90 posto termički obrađene hrane.” Pobornik sirove hrane je i Rene Andreani iz talijanskog vegetarijanskog društva, koji objašnjava da i povremeni prelazak na takav način prehrane aktivira procese pročišćavanja organizma: “Svaki put kada pojedemo svježe voće ili povrće asimiliramo energiju potrebnu za čišćenje ćelija i stvaranje novih tkiva. Namirnice u prirodnom obliku u sebi sačuvaju jedinstvene vitalne činioce, među kojima su hormoni, oligominerali, antioksidansi, biostimulansi i antibiotski kompleksi.”

(Gracija 115)