Zvijezde na dijeti: tajna uspjeha
29.06.2011. u 12:25 sati


Zdravlje

Zvijezde na dijeti: tajna uspjeha


Gwyneth Paltrow, Sharon Stone, Kirsten Dunst, Jennifer Aniston i Beyoncé: kako do savršenog izgleda?

Malo istraživanje prehrambenih navika nekih zvijezda donijelo je različite rezultate. Svaka ima svoje tajne, svoj način ishrane koji smatra idealnim i nijedna neće priznati da za vlastiti dobar izgled treba zahvaliti i dobrom estetskom hirurgu. Rezultat je postignut uz pomoć zdravog načina ishrane. I vježbanja, naravno.

Gwyneth Paltrow: makrobiotska dijeta

Lijepa plavuša tananog struka opsjednuta je sadržajem svog tanjira?! To je najblaže što se može reći. Glumica Gwyneth Paltrow (37) na poseban se način odnosi prema hrani, a to ponašanje stručnjaci nazivaju ortoreksija. Radi se o prehrambenom poremećaju orthorexia nervosa, koji podrazumijeva opsjednutost zdravom hranom, a prvi put ga je 1997. definirao specijalist alternativne medicine, doktor Steven Bratman. Naziv je nastao od grčkih riječi: orthos znači ispravan, a orexis znači apetit. Za razliku od anoreksičara koji želi smanjiti tjelesnu težinu, ortoreksičar se želi osjećati zdravo i prirodno. Gwynethina tajna su biološki uzgojena hrana i makrobiotika, jede samo ono što je apsolutno prirodno. Ne jede industrijski prerađenu, rafiniranu i pretjerano termički obrađenu hranu. Ne jede ni meso, ribu, jaja, ni mliječne proizvode, hrani se isključivo voćem, povrćem, integralnim žitaricama, algama i klicama.

Da li se radi o primjeru koji treba slijediti? Nutricionisti kažu da prehrana koja isključuje sve namirnice životinjskog porijekla dovodi do nedostatka proteina, željeza i vitamina B12 u organizmu. Dakle, radi se o tipu dijete veoma štetnom za zdravlje!

Sharon Stone: GI dijeta


Sharon Stone pronašla je idealnu strategiju za održavanje linije i dobro zdravlje

Sharon Stone je idol mnogim pripadnicama ženskog spola – koja žena ne bi željela izgledati kao ona s pedeset? Svježe i mladalački, savršene linije! Njena tajna je glikemijski indeks ili GI dijeta, proizvod kanadskog dijetologa Ricka Gallopa. Glikemijski indeks namirnice rangira prema brzini kojom podižu nivo glukoze u krvi, označavajući ih od 0 do 100 (što je vrijednost veća, znači da se šećer brže apsorbira). Namirnice se dijele na:
crvene (visok GI), koje treba izbjegavati (bijeli hljeb, kobasice, punomasni mliječni proizvodi);
žute (srednji GI), čiji unos treba kontrolirati (nemasni sirevi, banane, kukuruz);
zelene (nizak GI), koje se preporučuju (jaja, riba, piletina, nemasno mlijeko i jogurt, jabuke, narandže, povrće, integralna riža).
Mišljenje nutricionista je da se radi o idealnoj strategiji za održavanje linije i dobro zdravlje. Ishrana namirnicama niskog glikemijskog indeksa sprječava drastične oscilacije količine inzulina, te napade gladi i gomilanje masnoće. Još jedna pozitivna strana GI dijete: dozvoljeno je jednom ili dvaput sedmično pojesti neki slatkiš, kao i desert nakon lagane večere. Kada se takozvane loše namirnice ne jedu same, ne bi smjele pokvariti dijetu.

Kirsten Dunst: alkalna dijeta


Kirsten Dunst slijedi pravila jedne od popularnijih holivudskih dijeta

Krhkog tijela i okruglog lica, Kirsten Dunst slijedi pravila jedne od popularnijih holivudskih dijeta. Njena tajna je alkalna dijeta, metod koji istovremeno djeluje na liniju, sjaj lica i zategnutost kože. Bazira se na održavanju pH vrijednosti, dakle kiselosti organizma. Pretjeran unos kiselih namirnica (industrijski prerađena hrana, meso, riba, žitarice…) kompenzira se konzumiranjem alkalnih namirnica (voće, povrće, zeleni čaj, soja, biljna ulja…). Upravo  formula 70 posto alkalnih plus 30 posto kiselih namirnica omogućava 27-godišnjoj glumici da uvijek izgleda sjajno. Radi li se ovoga puta o primjeru koji treba slijediti? Nutricionisti imaju ovakvo mišljenje: naša ishrana, često previše bogata masnoćom i šećerima, nastoji “zakiseliti” organizam. Ukoliko prednost dajemo alkalnim namirnicama, omogućavamo tijelu da bolje funkcionira, generalno poboljšavamo njegovo cjelokupno zdravstveno stanje. Ovakav režim ishrane sudjeluje i u gubitku težine, ali pod uslovom da pažljivo uravnotežimo unos kiselih i alkalnih namirnica. Ukoliko to ne učinimo, postoji opasnost i od neugodnog nadimanja.

Jennifer Aniston: detoksikacijska dijeta


Svakog jutra čaša svježe iscijeđenog limunovog soka na prazan stomak

Prilično bucmasta na početku karijere, u vrijeme popularnih Prijatelja, Jennifer Aniston (40) izgubila je mnogo kilograma. Uprkos teškim periodima u privatnom životu, kada bi se većina žena bacila na hranu, Jennifer se nije udebljala. Njena tajna je detoksikacijska dijeta. Nakon što je prestala piti i pušiti, krenula je u akciju protiv toksina u organizmu i jela na najzdraviji mogući način. Nije jela industrijski prerađenu hranu i pila je svakog jutra čašu svježe iscijeđenog limunovog soka na prazan stomak. Jennifer smatra da je to najbolji način za pospješivanje eliminacije masnoća i toksina iz organizma. Nutricionisti napominju da morate imati savršeno zdrav želudac ako ujutro želite piti sok od limuna. Sem toga, sok od limuna nije čudo koje će promijeniti vaše tijelo, važni su C vitamin i antioksidansi koje sadrži.

Beyoncé: yo-yo dijeta


Jedino što je dozvoljeno su žitarice

Poznata kao ljubiteljica dobre hrane, R&B zvijezda Beyoncé (28) najveći dio vremena provodi u nastojanju da izgubi koji kilogram, zatim se opet udeblja, onda nabrzinu smrša kada se ukaže prilika za sudjelovanje u nekom važnom događaju. Njena tajna je stroga dijeta, veoma siromašna kalorijama. Jedino što je dozvoljeno su žitarice. Dakle, nekoliko sedmica prije snimanja videospota, rada na filmu ili koncerta, lijepa pjevačica jede isključivo žitarice. Po završetku, opet se baca na hamburgere, kolače, čokoladu i – vrati sve izgubljene kilograme. Do sljedećeg pojavljivanja. Nimalo ne iznenađuje mišljenje nutricionista da se radi o najgoroj strategiji, koja loše utiče na liniju. Prestrogom dijetom naš organizam gubi akumuliranu masnoću, ali i mišićno tkivo. Rezultat: onog trenutka kada se počnemo normalno hraniti – udebljamo se, akumulirajući samo masnoće. Radi se o takozvanom yo-yo efektu. Želite li smršati, zaboravite na hamburgere i sličnu hranu.  

 

Povezani tekstovi