Svinjska gripa: opreza nikad previše!
04.02.2010. u 09:06 sati


Zdravlje

Svinjska gripa: opreza nikad previše!


Virus H1N1 hara i, čini se, jači je nego ikad, a svinjska gripa pokucala je i na naša vrata. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se zaštitite

Svinjska gripa ponovno je udarna vijest u medijima kao što je to bila i u proljeće i, iako je tokom ljeta i jeseni bilo i smrtnih slučajeva i onih koji su završavali u bolnicama, čini se da su simptomi imali umjereno djelovanje na zdravlje ljudi. To je dobra vijest, ali loša je da svinjska gripa nije nestala – u jesenjoj sezoni koja polako prelazi u zimsku mediji su pretrpani izvještajima o novim smrtnim slučajevima, porastom broja oboljelih, eksperimentima s vakcinisanjem..
U našoj zemlji dosad je potvrđeno 57 slučajeva oboljelih od svinjske gripe. H1N1 može se rasplamsati tokom uobičajene sezone gripe i postati opasnija… Imajući taj rizik u vidu, evo nekoliko savjeta, odnosno stvari kako biste prevenirali svinjsku gripu.

1. VAKCINA
Ne očekujte da vas vakcina protiv obične gripe zaštiti i od svinjske. Naučnici jesu radili na razvoju vakcine protiv ovog oboljenja, ali to je potpuno druga zaštita u odnosu na cijepljenje protiv obične gripe. Ipak, svakako se vakcinirajte protiv gripe jer ovakve sezonske bolesti mogu biti ozbiljne, posebno za djecu, starije i ljude s oslabljenim imunološkim sistemom.

2. MASKE
Nemojte zasigurno računati na to da vas maske na licu mogu odbraniti od svinjske gripe. Nije baš razjašnjeno koliko su efikasne u zaštiti od H1N1, kao ni od virusa obične gripe. Isto važi i za respirator N95, koji služi kao filter. Stručnjaci, ipak, preporučuju da maske ili respiratore nose oboljeli kako bi spriječili zarazu ili oni koji borave u visokorizičnim područjima i ne mogu izbjeći kretanje među masom ljudi. Postoji još nekoliko praktičnih savjeta koji mogu biti korisni: često perite ruke, prekrivajte nos i usta maramicom kad kašljete i kišete, izbjegavajte kontakt ruku s očima, nosom i ustima. Ukoliko osjetite simptome prehlade ili gripe, izbjegavajte kontakt s drugim osobama dok se ne uvjerite u dijagnozu. Uvijek ostanite na sigurnoj udaljenosti od osoba koje imaju simptome gripe. Ukoliko nosite masku na licu, kad je jednom skinete nemojte je ponovno stavljati. Maske su  za jednokratnu upotrebu.

3. PLANIRANJE
Jedno od zlatnih pravila prevencije jeste da zaraženi virusom H1N1 ostanu kod kuće. To znači – planiranje u slučaju da se vi ili neko iz vaše porodice zarazi. Nema potrebe ni zatvarati škole u slučaju pojave svinjske gripe – potrebno je oboljelu djecu zadržati kući, slična uputstva trebaju se provoditi i u visokoškolskim institucijama, kao i u poslovnom okruženju. Za svaki slučaj, dezinficirajte radni prostor.

4. ČIŠĆENJE
Virus gripe može opstati na knjigama, igračkama, telefonskoj slušalici, priboru za jelo… Koristite sredstva za dezinfekciju kako biste smanjili mogućnost zaraze na minimum.

5. VIRUS JE JOŠ TU
Nemojte zanemarivati savjete o zaštiti od svinjske gripe. Virus H1N1 je još oko nas i stručnjaci prognoziraju nove slučajeve, kao i one s najgorim ishodom – smrću.

6. BEZ PANIKE
Svinjska gripa prerasla je u pandemiju, ali bar zasada, to je “umjerena” pandemija, tvrde u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. To se može promijeniti: stručnjaci tvrde da sadašnji virus može mutirati i postati još opasniji. Budite oprezni, ali bez panike.

7. OSTANITE U KUĆI     
Ukoliko kod sebe primijetite simptome koji uključuju groznicu, kašalj, grlobolju, glavobolju, bol u mišićima, trnce i umor – ostanite kod kuće i zatražite ljekarsku pomoć. Neki od simptoma su i proljev, kao i povraćanje. Preporučuje se 24-satno zadržavanje u kući dok ne utvrdite šta je uzrok simptoma koje imate.

8. NE BRZAJTE
Ne morate odmah pohitati u prvu hitnu pomoć dok niste uvjereni u simptome koje imate. Zatražite ljekarsku pomoć ukoliko vaše dijete ima sljedeće simptome: ubrzano ili disanje s poteškoćama, ukoliko ima djelomice plavkastu ili zelenkastu boju kože, učestalo povraćanje, teškoće s ostajanjem u budnom stanju ili usporenost, ukoliko odbija piti tečnost. Za odrasle su simptomi zbog kojih treba potražiti pomoć sljedeći: poteškoće s disanjem ili kratak dah, bol ili pritisak u grudima ili stomaku, vrtoglavica, dezorijentiranost, učestalo povraćanje. Ukoliko imate visoku temperaturu tri dana uzastopno, i to bi vam trebao biti signal za uzbunu.

9. SAVJETUJTE DJECU
Ukoliko imate djecu ne zaboravite ih upozoriti kako da se zaštite od zaraze svinjskom gripom. Često im govorite koliko je važno prati ruke, da zaštite lice maramicom kada kašlju ili kišu i da ostanu na sigurnoj distanci od oboljelih.   

(Gracija 120)
Povezani tekstovi