Dupla torta
29.01.2010. u 09:11 sati


Kolači s prhkim tijestom

Dupla torta


Potrebno (za 8 osoba): Tijesto: 500 g brašna, 250 g šećera, 150 g putera, 2 jaja, prašak za pecivo, nekoliko kašika mlijeka, so; nadjev: 500 g ricotte (ili mladog sira), 80 g čokolade za kuhanje, 1 jaje, 2 kašike šećera, 2 kašike ruma, šećer u prahu

Priprema: Pjenasto umutiti jaja i šećer, dodati puter, prašak za pecivo i trećinu brašna.Umutiti i pomiješati s ostatkom brašna (po potrebi dodati malo mlijeka), rukama umijesiti, zamotati u prozirnu foliju i držati jedan sat u frižideru. Mutiti ricottu mikserom da postane kremasta, pomalo dodavati šećer, jaja i liker, te na kraju naribanu čokoladu. Kalup prekriti papirom za pečenje (skvašenim i ocijeđenim), tijesto podijeliti na dva dijela (jedan malo veći) i razvaljati.Veći dio staviti u kalup, usuti ricottu, ali tako da ne ide do samog ruba kalupa. Prekriti drugim komadom tijesta, prstima stisnuti rubove tijesta da fil ne iscuri, te peći 40 minuta na 180 stepeni. Prije posluživanja posuti šećeromu prahu.


Povezani tekstovi