Pretplati se
Nisam pesimista, nema nazad i nema odustajanja

SABINA ĆUDIĆ

Nisam pesimista, nema nazad i nema odustajanja

Nedavno objavljeni tajni snimak razgovora zvaničnika SDA otkrio je i neregularnost izbora za prvog čovjeka Grada Sarajeva na kojima je pobijedio Abdulah Skaka, a kojem je oponentica bila Sabina Ćudić. Predsjednica Glavnog odbora Naše stranke i federalna zastupnica kaže kako nezakonite radnje ne doživljava lično, već kao poraz sistema

Razgovarala Mersiha Drinjaković
Snimio Kemal Softić/Spektroom

Snimljeni razgovor članova SDA koji je u javnost dospio zahvaljujući njihovom stranačkom kolegi ukazao je na brojne zloupotrebe poluga moći. Šokantni audiozapis pokazuje svu bahatost stranačkih moćnika, a jedna od zanimljivih informacija koje su akteri snimka razmijenili međusobno je i opis namještanja glasanja na izborima za prvog čovjeka Grada Sarajeva, na kojima je pobijedio Abdulah Skaka. A Skakina oponentica na izborima održanim prije tri godine za prvo ime Grada Sarajeva bila je predsjednica Glavnog odbora Naše stranke Sabina Ćudić (38).  

U aktivnom političkom životu BiH učestvuje šest godina, od 2014., kad je izabrana za zastupnicu u Skupštini Kantona Sarajevo. Danas je zastupnica u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta i u biografiju je ubilježila inicijativu za osnivanje populacijskog fonda u Federaciji BiH, a uveliko je doprinijela i inicijativama o rodnoj ravnopravnosti, zaštiti prava porodilja, poboljšanju kvalitete obrazovanja u našoj zemlji... Založila se za refundaciju troškova za medicinski potpomognutu oplodnju, bori se za osnivanje federalnog porodiljskog fonda, zahvaljujući njoj ukinute su liste čekanja za upis u sarajevske vrtiće...

Majka četverogodišnjeg Nardisa, kojeg je dobila u braku sa glumcem Albanom Ukajem, prije nekoliko mjeseci uradila je nešto potpuno neuobičajeno za ovdašnje političare: objelodanila je fotografije na kojima se vide mučni detalji iz Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić – štićenici vezani za namještaj i radijatore. Vijest je odjeknula u BiH, regiji, ali i u svijetu, pa su se ovom pričom bavili i New York Times, Washington Post, Washington Times. Tri i po mjeseca kasnije, Sabina je zbog svog poteza “zaradila” prijavu Etičkoj komisiji Federalnog parlamenta, no ona ne odustaje od toga da štićenicima Zavoda osigura ono što im pripada – dostojanstven život. 

Ipak, prvo smo Sabinu zamolili da prokomentariše izbor za gradonačelnika Sarajeva čija je regularnost dovedena u pitanje.

Kako komentirate činjenicu da je u audio snimku razgovora zvaničnika SDA otkrivena između ostalog i neregularnost izbora za sarajevskog gradonačelnika? Vi ste najdirektnije oštećeni tom “pogodbom”. 

– Samo dan prije izbora, 14 vijećnika je potpisalo dokument podrške mojoj kandidaturi. U toku noći jedan vijećnik je bez najave i obrazloženja promijenio odluku. Danas znamo da mu je u procesu promjene stava “pomogao” šef OSA-e na način koji sami akteri tvrde da se odvijao kao u filmu Kum... Pamtim jedan detalj od dana kada je u gradskom vijeću biran gradonačelnik Sarajeva – da me delegat, koji je preko noći, bez najave i objašnjenja, promijenio mišljenje, nije mogao pogledati u oči tokom čitave sjednice. Nezakonite radnje i ucjene za koje sada znamo da su na tu poziciju dovele gradonačelnika Sarajeva ne doživljavam lično, već kao poraz sistema. Pored podnošenja krivičnih prijava, moj fokus ostaje u parlamentu i na zakonima na kojim radim, a ne bilo kakvom traženju vlastite političke satisfakcije u ovom slučaju. A mnogobrojni akteri ove afere će se u narednim godinama politički srušiti poput domina.

Ima li nade u domino efekat kad je u pitanju Zavod u Pazariću? Šta se desilo od 20. novembra 2019., kad ste objelodanili fotografije djece iz zavoda, do danas? 

– Očekivala sam da ćemo u parlamentu djelovati jednoglasno i smireno, da ćemo pokazati zrelost, te da se, barem kada su u pitanju životi djece u Zavodu, nećemo srozati na nivo stranačko-dnevne politike. Mislila sam da Pazarić može biti prelomni momenat za naše zajedničko djelovanje bez obzira na stranačke prefikse. Nažalost, parlament je pao na ovom važnom testu. Još uvijek se teško nosim sa tom spoznajom.

Kompletan tekst možete pročitati u Graciji 389, 6.3.2020.