Pretplati se
Želim da ostanem čovjek među ljudima

ALEKSANDAR HRŠUM

Želim da ostanem čovjek među ljudima

Novinar Aleksandar Hršum, urednik i voditelj Dnevnika na Novoj BH, otkriva kako doživljava novi posao, zbog čega mu je televizija i danas zanimljiva, te ko mu je najveća podrška u životu

Razgovarala Živana Jovančić

Snimio Zlatan Menković/Spektroom


Aleksandar Hršum (45) zakoračio je u novinarstvo veoma mlad. U njegovoj karijeri dominantni su elektronski mediji, prevashodno televizija. Za 26 godina rada stekao je bogato iskustvo: obavljao je funkcije urednika, televizijskog voditelja, pokazao je na djelu i autorske kompetencije sa emisijom Zabranjeni forum, koja je obilježila jedno razdoblje TV Pink BH. Uz karijeru se stručno usavršavao niz godina: osim što je diplomirao komparativnu književnost, a na Akademiji St. Martins u Londonu stekao zvanje modnog novinara, pohađao je program Voice of America, Fellows program u organizaciji Ambasade Velike Britanije u BiH te Program 100 mladih lidera, za koji je kandidovan ispred EU BiH. Afirmisao se i kao predavač iz oblasti medija, PR krizne komunikacije i strategije medija te edukator za teme javni nastup, verbalna i neverbalna komunikacija. Od prošle godine je urednik i voditelj Dnevnika na televiziji Nova BiH.

Poslije 15 godina rada na Pinku BH, sada ste u medijskoj kući Nova BH. Kako gledate na ovu promjenu?
– Kako je život sastavljen od ciklusa, svjestan sam da je ova promjena još jedna od karika profesionalnog života. Imao sam sreću da postanem dio odličnog profesionalnog tima Informativnog programa Nova BH. Kako lagano gazim prema pedesetim, mogu sa sigurnošću reći da sam zadovoljan onim što mi je život servirao u proteklom periodu. Rad na Novoj me dodatno motiviše i inspiriše da zajedno s kolegama pišemo nove priče za dobrobit gledatelja. Nikad prije nisam bio prezenter Informativnog programa, razmislio sam i sebi rekao: “Zašto ne probaš, nećeš znati da li je za tebe ili ne”. Neko sam ko nema velika očekivanja, volim posao koji radim i brzo smo se dogovorili oko mog trenutnog angažmana na Novoj BH. Ovu promjenu sam shvatio kao novi profesionalni izazov u kome trenutno uživam i vidim sebe.

“KAD SAM POČINJAO, VJEROVAO SAM DA JA TO MOGU RADITI. OHRABRIVALI SU ME SVI OKO MENE I GOVORILI DA IMAM TAJ FAKTOR X ZA TELEVIZIJU, IAKO SA 17 GODINA NISAM ZNAO O ČEMU PRIČAJU. UČIO SAM ŠTA ZNAČI ŽIVOT UZ RAD NA TELEVIZIJI. I DANAS, SA 45, UČIM I TRAŽIM NEŠTO NOVO U TOJ ČAROBNOJ KUTIJI”

U Zabranjenom forumu bili ste jedini voditelj. Kako funkcionišete sada u paru?
– Amina Hodžić, moja partnerica u Dnevniku Nove BH, i ja smo “kliknuli” na prvu. Izgradili smo prijateljski odnos u proteklih godinu dana, upoznao sam divnu osobu, damu, borca i velikog profesionalca. Kako funkcionišem u paru? Iskreno, dobio sam puno pozitivnih komentara kao prezenter, gledaocima se dopalo kako je to Nova BH upakovala, a gledaoci su najvažniji. Nas četvero – Amina, Armina, Vlado i ja, imamo dogovor da bar jednom mjesečno izađemo na večeru i družimo se, što vam dovoljno govori kako funkcionišemo.


Kompletan tekst možete pročitati u Graciji 388, 21.2.2020.