Pretplati se
U politici je teško biti žena sa stavom

JASNA DURAKOVIĆ

U politici je teško biti žena sa stavom

Nakon što je zbog neslaganja s koalicionim dogovorima istupila iz matične stranke, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Jasna Duraković pokrenula je lavinu reakcija u javnosti, dobila ogromnu podršku, ali i izazvala napade neistomišljenika

Razgovarala Mersiha Drinjaković
Snimio Kemal Softić / Spektroom

Kada je 13. januara ove godine zastupnica SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo Jasna Duraković (41), profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, na Facebooku objavila da napušta ovu stranku, ni sama nije znala kakvu će lavinu reakcija pokrenuti. Jasna je šest godina bila članica Saveza za bolju budućnost, od toga pet aktivno učestovala u političkom životu, prvo kao zastupnica u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, a potom i u aktuelnom sazivu sarajevske skupštine. Tokom najava o rušenju aktuelne Vlade KS, Jasna je bila u Americi, u posjeti sestri Vedrani, te razmatrala i ponudu za profesionalno usavršavanje kroz edukativne programe i projekte na Univerzitetu u Washingtonu. Po povratku u Sarajevo, javnosti je predočila svoju odluku o napuštanju matične stranke. Danas kaže kako je motiv za pristupanje SBB-u bila činjenica da je predsjednik ove stranke Fahrudin Radončić u tom periodu okupio plejadu visoko obrazovanih, sposobnih, čestitih i vrijednih ljudi s kojima joj je bila čast raditi i sarađivati. Koalicioni dogovor SDA, SBB i DF o rušenju aktuelne sarajevske vlasti prvo je ponukao njenog stranačkog kolegu Damira Arnauta da istupi iz Predsjedništva Saveza za bolju budućnost, a potom i da napusti ovu stranku, baš kao što je to prije njega učinila Jasna Duraković, iskazujući protest zbog koalicije sa SDA i DF-om. Jasna je u danima nakon obznanjivanja odluke bila zasuta komentarima podrške, ali i napadima. Kaže da joj se svakodnevnica nije puno promijenila izuzev što ima više interakcije, više poruka, poziva i susreta s ljudima koji joj iskazuju podršku. 

 

Koliko je teška bila odluka o napuštanju SBB-a?

– Nije bila nimalo jednostavna. Punih šest godina vjerovala sam u ideju SBB-a i gospodina Radončića, rukovodeći se političkom orijentacijom, ideologijom stranke i njenim principima, koji se temelje na društvu jednakih šansi, ekonomskom napretku, i demokratskom zagovaranju ravnopravnosti žena u društvu i u svim procesima odlučivanja. Bespogovorno sam u tu ideju vjerovala i opravdala povjerenje koje mi je ukazano, radeći u najboljem interesu stranke i svega što ona zastupa. 

Šta je prethodilo vašoj odluci?

– Moje nezadovoljstvo što se moj stav i mišljenje ne uvažavaju i što se odlukama predsjedništva krše predizborna obećanja koja smo dali prije svega našim biračima, a potom i obećanja i dogovori koje smo postigli na nivou šestorke u KS. Rukovodila sam se prvenstveno principima i iz moralnih političkih razloga donijela ovakvu odluku. Dogovaranje ekspresne koalicije između SBB-a, SDA i DF-a nisam mogla podržati jer su za mene razlozi da se pod svaku cijenu sruši aktuelna kantonalna vlada bili neopravdani i neargumentovani. 

Jeste li s predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem razgovarali prije ili nakon obznanjivanja odluke o istupanju iz stranke?

– U par navrata smo razgovarali u proteklih nekoliko mjeseci, i gospodinu Radončiću sam otvoreno izrazila nezadovoljstvo zbog toga što rukovodstvo stranke razmišlja u ovom pravcu da ruši šestorku i pravi novu većinu. Nisam tada govorila o napuštanju stranke, iako sam o tome intenzivno razmišljala, no valjda sam naivno vjerovala da ipak neće doći do rušenja Vlade u KS, nego da će se pronaći kompromisno rješenje u narednom periodu. 

Je li vas kontaktirao iko od bivših stranačkih kolega? 

– Nakon mog istupanja dobila sam nekoliko vrlo ružnih poruka od bivših stranačkih kolega i kolegica, ali se nisam previše obazirala na uvredljivi sadržaj, niti sam se upuštala u raspravu oko toga da li je moja odluka bila ispravna ili ne. To inače nije moj nivo komunikacije da bilo koga vrijeđam ili mu se svetim zato što me ne podržava. Smatram da svako ima svoju svijest, savjest i izbor da donese odluku kakvu želi, tako da apsolutno nema svrhe bilo kome dalje objašnjavati zašto i kako ili se pravdati onima koji očito ne razumiju šta znači imati moralni integritet. 

Kompletan tekst možete pročitati u Graciji 386, 24.1.2020.