Nedavno objavljeno

6 kućnih tretmana za kosu koji zaista djeluju

Kada je u pitanju njega kose u kućnoj radinosti, dobra vijest je da ćete sve što vam je potrebno vjerovatno pronaći u ormarićima u kuhinji i kupaonici, te od njih pripraviti savršene proizvode. Loša vijest je da mnogi kućni proizvodi koji se savjetuju online zapravo ne djeluju. Predstavljamo vam tretmane koji imaju smisla, a potrebne sastojke vjerovatno već imate u kući

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je definitivno postalo hit desetljeća. Odlično je za suhu i oštećenu kosu, a potrebno je nanijeti svega kašičicu na vrhove kako biste ih odmah omekšali. Ukoliko imate pramenove koji su izgubili sjaj, na suhu kosu nanesite malo ulja i ostavite 20 minuta, zatim kosu operite šamponom i nakon toga nanesite regenerator. Ulje će zaštititi dubinu i intenzitet boje.

Jabukovo sirće

Odlično je za zdravlje kože na tjemenu, usljed čega će i vaša kosa izgledati mekanije i blistavije. Koristite ga za ispiranje nakon što ste na kosu nanijeli šampon ili regenerator. Razrijedite jabukovo sirće u flaši vode u omjeru 1:6 u korist vode. Nakon ispiranja, neugodan miris trebao bi nestati u roku od nekoliko minuta.

Jogurt

Adina Grigore, autorica knjige Skin Cleanse i osnivačica kompanije koja proizvodi prirodne produkte za njegu lica S.W. Basics, kune se u ovaj prirodni i jestivi proizvod, ali ovoga puta u pozitivna svojstva koja ima na kosu. Riječ je o proteinskom tretmanu na bazi jogurta, a odličan je za lomljivu i oštećenu kosu. Pomiješajte pola šolje punomasnog grčkog jogurta i kašičicu shea maslaca. Tome dodajte kašiku melase. Mješavinu nanosite od korijena do vrha dlake i ostavite nekoliko minuta, zatim kosu našamponirajte nekoliko puta. Protein iz jogurta štitit će kosu od vrućine, čuvat će njenu vlagu, te će vrhove štititi od pucanja.

Pivo

Pivo je krcato vitaminom B, koji je odličan za zdravlje kose. Pomiješajte pola šolje piva sa jednim jajetom (masne kiseline iz jajeta odlične su za hidrataciju) i dvije kašike jabukovog sirćeta, čime ćete dobiti odličan proizvod za njegu kose. Smjesu nanesite na kosu i držite 30 minuta, a zatim isperite hladnom vodom (vruća voda će jaje pretvoriti u grumuljice) a kao rezultat dobit ćete bujnu i nježnu kosu.

Aspirin

Umjesto šampona protiv peruti – koji je uglavnom neprivlačnog mirisa i ambalaže – isprobajte aspirin. Njegov glavni sastojak, salicilna kiselina, također se nalazi u šamponima protiv peruti. Izmrvite dva aspirina i pomiješajte sa bilo kojim šamponom. Dobro utrljaje, isperite i na kraju nanesite regenerator za dodatno hidriranje kose i vlasišta.

So

Za masnu kosu jednom mjesečno koristite so. Pomiješajte dvije kašike krupne soli sa šamponom kako biste napravili pastu. Mješavinu nanesite na vlasište i malo jače trljajte u trajanju od jednog minuta. Isperite i nanesite regenerator. So će odstraniti višak masnoće, te povećati volumen kose. Ovaj tretman ne koristite često, jer bi prevelika upotreba mogla umanjiti vlažnost i sjaj kose.

Latest Posts

Raport

spot_img