Pretplati se
Omiljena poslastica sa skijališta

Gastro

Omiljena poslastica sa skijališta

Napravite omiljene germknedle u svojoj kući.

Pomiješajte 500 g brašna, kesicu suhog kvasca, 70 g šećera, 1 jaje, 60 g putera, koricu 1 narandže i s 3,5 dcl toplog mlijeka zamijesite tijesto. Ostavite da se diže oko sat vremena, a onda podijelite u 12 jednakih loptica, razvaljajte ih i u sredinu stavite džem od šljiva. Rubove loptica dobro stisnite i formirajte kuglicu. Stavite na papir za pečenja, pokrijte vlažnom krpom i ostavite da se dižu 20 minuta. Za umak zagrijte 400 ml mlijeka u koje ste dodali sjemenke mahune vanilije. Zatim dodajte izmiješana 3 žumanjka sa 90 g šećera, 2 kašike gustina i malo mlijeka. Kuhajte dok se ne zgusne. Germknedle kuhajte na pari oko 20 minuta. Poslužite s toplim umakom od vanilije i pospite makom.