Pretplati se
HARIS EMINOVIĆ, AMEL TUKA I AZRA DEDIĆ

Njihova godina

HARIS EMINOVIĆ, AMEL TUKA I AZRA DEDIĆ

Kao i prethodnih godina, tako i na kraju ove ističemo ličnosti koje su proteklih dvanaest mjeseci nadvisile domet uobičajenog te zahvaljujući svojoj kreativnosti, talentu, radu i upornosti stvorile važna autorska djela i ostvarile podvige hvale vrijedne.

Napisala Živana Jovančić 
Snimio Nikola Blagojević/Spektroom

 

U godinama kada nam surova politička stvarnost obezvređuje svakodnevnicu, postoje oni najbolji među nama koji ulivaju nadu da sve može biti i drugačije. Azra Dedić (25) učinila nas je ponosnim kad je na Evropskom prvenstvu u ID džudu osvojila zlato. To što je Azra djevojka s Downovim sindromom, samo je jedan od njenih identiteta. Azra je divna, samosvjesna i vrijedna džudistkinja te inspiracija svima nama. I ne libi se pitati: “Šta još treba da uradim, koju medalju da donesem, pa da me primijete?!” Azri su mnogi političari i zvaničnici obećali pomoć nakon što nam je iz Kölna donijela zlatnu medalju, ali još čeka sistemsko rješenje za podršku izvanrednim sportskim rezultatima. 

Na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi, u utrci na 800 metara, Amel Tuka (29) postao je drugi najbrži čovjek na svijetu. Stoga su ga Nezavisne novine, na svom tradicionalnom izboru, s pravom proglasile najboljim sportistom BiH za 2019. Sreća je cvjetala i na privatnom planu: nakon takmičenja u Dohi, uplovio je u bračnu luku sa svojom izabranicom Aminom Pivić. Još jedan sportista nas je učinio ponosnom nacijom: 18-godišnji Banjalučanin Haris Eminović osvojio je zlatnu medalju na Svjetskom kupu za parastonotenisere održanom u Finskoj, a na takmičenju Podgorica Open osvojio dvije zlatne medalje, pojedinačno i ekipno, te tako odbranio zlato osvojeno 2018. Maturant srednje Medicinske škole, Haris je član banjalučkog Stonoteniskog kluba invalida “Vrbas”. S invaliditetom živi od rođenja, ima artigripozu, odnosno ukočenost svih zglobova na tijelu, što ga nije spriječilo da osvaja medalje. Za 2020. ima posebnu želju: otići na Paraolimpijske igre u Tokio.