Pretplati se
Žena ženi nije vuk

AIDA ZUBČEVIĆ

Žena ženi nije vuk

Povodom nagrade “Snaga izvrsnosti“, osnovane u partnerstvu s našim magazinom, a koja će po prvi put biti dodijeljena 19. novembra u Sarajevu, predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH, Aida Zubčević, kaže: “Naš cilj je da prepoznamo nekoga ko je za nas izvrstan. Želimo pokazati snagu žene i da malim stvarima možemo promijeniti svijet”

Napisala Živana Jovančić
Snimio Amer Beganović/Spektroom

 

Udruženje poslovnih žena Bosne i Hercegovine (UPZBiH) paralelno razvija više projekata u zadnje vrijeme, a najnoviji – nagrada “Snaga izvrsnosti”, trenutno je na prvom mjestu po važnosti i aktuelnosti. Nagrada koju je utemeljio UPZBiH u partnerstvu s Gracijom, razlog je i povod brojnih susreta i sastanaka koje predsjednica udruženja Aida Zubčević održava u bh. gradovima. Do finalnog izbora, koji će se održati 19. novembra u Sarajevu, nužno je riješiti praktična pitanja izbornog procesa, a jedno od najvažnijih je nominacija žena za nagradu. “Mi idemo iz grada u grad, do sada smo obišle desetak gradova, imamo nominovanih oko 200 žena, a sebi smo postavile cilj da bude 300 nominacija. To pokazuje da žena ženi nije vuk. I sve žene sa kojima smo razgovarale, koje su članice lokalnih udruženja, ističu da nije bitno ko će pobijediti, ponekad smo spremne priznati da je neka Ona stvarno izvrsna. Za nas je bitno da pokažemo snagu žene, koliko nas ima i da s malim stvarima možemo mijenjati naš svijet”, govori predsjednica Zubčević. Kaže nam i to da je svaki skup, identičnog naziva Kafa u pet do pet, otvorenog tipa, a oglašavaju ga preko lokalnih medija; razgovor vode sa predstavnicima područne privredne komore ili gradskih vlasti, u principu pozivaju sve žene da dođu, a ne samo članice lokalnog udruženja koje, veli nam Aida, obave svoj dio posla. “Naš cilj nije da dođe samo poduzetnica i neko sličan ko je istaknut u javnosti; jedan od naših ciljeva je da razbijemo jaz među ženama, te da sve na svoj način doprinosimo afirmaciji društva.”

Nominacije do 15. oktobra

Za nagradu mogu biti nominovane državljanke BiH, žene koje svojim životom, humanošću, ostvarenjima ili podvigom mogu predstavljati uzor u društvenoj sredini, a posebno u kontekstu ravnopravnosti žena u društvu. Da bi žena mogla biti nominovana, ona mora predstavljati inspiraciju za druge, kako to definiše treći i posljednji kriterij. Nagrada “Snaga izvrsnosti“ dodjeljuje se u sedam kategorija: poduzetništvo, nauka i obrazovanje, društveni angažmam, mediji i kultura, sport, opstanak te poljoprivreda. Ističemo da su prijave za nominaciju otvorene do 15. oktobra; nakon toga započinje rad petočlana komisija, a svaki od članova može dati samo jedan glas u svakoj kategoriji. Ukoliko to žele, svi bh. građani mogu online glasati na zvaničnoj web-stranici Udruženja poslovnih žena Bosne i Hercegovine, naravno, poštujući pravilo jedan glas za svaku kategoriju. 

Ženski poslovni front u našoj zemlji postepeno jača. Potrebna su im snažna udruženja, kaže naša sagovornica, njihova međusobna povezanost kako bi se izbalansirao rad žena koje djeluju u manjim mjestima i gradovima sa ženama u glavnom gradu države. Predsjednica Zubčević ponosno ističe da je Akademiju poduzetništva žena upravo završila prva generacija, koje sada, nakon završenog teorijskog dijela, započinju rad s mentoricom kako  bi se u narednih godinu dana i praktično osposobile za vođenje posla, ojačale i održale sopstveni biznis. “Naš projekat BH Treasures, ili BH korpa, koji je nastao uz podršku USAID-a i Jedinice za koordinaciju projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, privrede i šumarstva, povezuje devet udruženja i jedanaest obrta. Ta naša korpa se stalno širi, uskoro će startati i prodaja, što nam je drago, jer ne samo da osnažuje ženu, ona potpomaže i njen biznis. Mi pokušavamo baštiniti tradiciju i naslijeđe Bosne i Hercegovine, naše vrijedne žene su te koje stvaraju inovativne proizvode inspirisane baštinom i daju im novu upotrebnu vrijednost.” 

Najteža odluka

Našim ženama i početnicama u biznisu, Aida Zubčević može biti primjer. Prije 27 godina pokrenula je sopstveni posao. Imala je zvanje magistrice farmacije, imala je posao, ipak, ostavila je sve želeći ostvariti mladalački san. To znači biti samostalan, stajati iza svog djela. Prateći svjetski trend proizvodnje na biljnoj osnovi, lansirala je prirodnu kozmetiku, eterična ulja, losione, kreme, meleme i druge prirodne preparate dajući im notu originalnosti. Sigurno je upravljala firmom, uz podršku roditelja, kasnije supruga i djece, a isto tako i zahvaljujući entuzijazmu, vjeri u sebe i svoj rad. “To je sinergija koju napravite. Mislim da sam toliko voljela to što radim da sam zarazila sve oko sebe. Firmu osjećam kao svoje treće dijete. Ali, nije lako biti nezavisni privrednik u BiH, biti svoj i uvijek reći ono što mislite. Imam osjećaj, moram priznati, da sam izgubila ženstvenost, stalno sam u borbi, uvijek spremna da branim svoj proizvod, svoj položaj, tako da vremenom postanete borac, žena ratnik.” Dovoljno o tome govore činjenice da ima osam uposlenika i da svoje preparate izvozi u Tursku i Katar, a na Kosovu ima franšiznu apoteku. Ali i priznanje da je dobitnica svjetske nagrade za ekonomsko osnaživanje žena Oxfam. 

Ukratko, Faveda d.o.o. je postala poznati domaći brend, a Aida Zubčević poznata bh. liderka. Ako je pitate šta joj je najteže u poslu, ona bez predomišljanja odgovara: “Najteže mi je bilo donijeti odluku da napustim posao i osnujem sopstveni obrt. Dolazite u situaciju da se pitate da li ću ja to moći izdržati, da li ću moći dovoljno zaraditi, postajete odgovorni pred porodicom, odgovorni ste pred državom, pred društvom. To su nekad bili moji veliki lomovi.”

Gracija 377, 20.9.2019.