Pretplati se
S kupinama i kruškama

Oproštaj s ljetom

S kupinama i kruškama

Oprostimo se od toplog ljetnog sunca ukusnim i mirisnim tortama sa smokvama, malinama, kupinama, breskvama i šumskim voćem

POTREBNO:
200 g brašna,
100 g putera,
2 kruške,
120 g kupina,
4 dl vrhnja za kuhanje,
100 g šećera u prahu,
kesica vanilin šećera,
6 jaja,
1 kašika šećera,
malo soli

PRIPREMA: Izmiksati brašno, puter i malo soli, dodati 2 kašike hladne vode, kratko izmiksati, te tijesto zamotati u prozirnu foliju i ostaviti pola sata u frižideru. Rastanjiti i staviti u manju okruglu tepsiju, odrezati višak tijesta, dno izbosti viljuškom, prekriti skvašenim i iscijeđenim papirom za pečenje i pritisnuti dlanovima. Peći 10 minuta na 200 stepeni, skloniti papir i peći još 15 minuta. Žumanca umutiti sa šećerom u prahu, dodati vanilin šećer, ugrijano vrhnje i kuhati 3-4 minute na laganoj vatri da postane kremasto. Pomiješati kupine s isjeckanim kruškama, staviti preko pečenog tijesta, preliti mlakom kremom i 8 sati držati u frižideru. Šećer otopiti na laganoj vatri da se karamelizira (ne smije potamniti!) i preliti preko kreme.