Pretplati se
Samusa – arhitektonski nakit

KREATIVNOST BEZ GRANICA BY AMRA DŽEKO

Samusa – arhitektonski nakit

U novoj priči vas upoznajem sa Sarajlijom Tarikom Musakadićem i njegovim brendom nakita Samusa, čije je prstenje s motivima Vijećnice i Sebilja obišlo svijet

Napisala Amra Džeko 

Njegova Vijećnica obišla je svijet, a nije riječ o fotografiji. Srebrni prsten iz radionice Samusa Tarika Musakadića sa motivom Vijećnice postao je simbol i svojevrsni suvenir Sarajeva koji se nosi s osjećajem ponosa i poštovanja. Kreatoru ovog unikatnog “arhitektonskog nakita” svakodnevno se, šaljući fotografije, javljaju zadovoljni kupci iz raznih krajeva planete, a to je, priznat ćete, motiv kao nijedan drugi.

Vijećnica na ruci ima snažnu simboliku jer upravo su svojim golim rukama hrabre Sarajlije spašavale njeno književno blago kada je 1992. godine, nakon bjesomučnog granatiranja, zapaljena. Danas Vijećnica stoji prelijepa i mistična, a upravo takav dojam ostavlja i prsten nastao u radionici porodice Musakadić na Baščaršiji.

Kako spasiti zanatstvo

Tarik i ja smo zajedno išli u osnovnu školu i gimnaziju i nekako se uvijek naslućivalo da je predodređen za velika dostignuća. Iako je po profesiji inžinjer arhitekture, svoje je vještine iskoristio u porodičnom biznisu – zlatarstvu, radeći rame uz rame s ocem koji je u tom poslu skoro 40 godina. Spojio je “najbolje od dva svijeta” i tako je nastao nakit Samusa – ogledalo kulturno-historijske vrijednosti Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Modernizacijom tradicije i ponudom nečeg novog i originalnog, Tarik dizajnira i izrađuje nakit s motivima Vijećnice, Sebilja, Baščaršije, Sahat-kule, Kozije ćuprije, bosanskog ćilima... Na taj način obogaćuje turističku sliku rodnog grada, ali tu ne planira stati. Sarađivao je sa ekipom kreativaca iz Mostara pa je i taj grad dobio svoje građevine na nakitu, a uskoro bi se ova priča mogla proširiti i na druga mjesta u Bosni i Hercegovini.

Svjestan da je ključno ići u korak s vremenom i nuditi kvalitetne i savremene proizvode sa daškom naše autentičnosti, Tarik ipak naglašava nešto posebno važno – potrebu da država sistemski i dugoročno potakne mlade ljude da se okrenu zanatima. Jedino će na taj način tradicionalni zanati biti očuvani, a zanatlije će, inspirisane našom divnom zemljom, nastaviti stvarati zadivljujuće proizvode koji su nadaleko cijenjeni. U protivnom, sve će se svesti na samoinicijativno i sporadično bavljenje zanatima, a to nije formula za opstanak.

Tarik i Samusa su vjerni članovi Orea zajednice i vjeruju da će u budućnosti Orea biti lider u promociji bosanskohercegovačkih kreativaca u svijetu. Upravo to je naš cilj, a ljudi poput Tarika naša trajna inspiracija. 

Proizvode brenda Samusa, kao i brojnih drugih kreativaca pronađite na

www.oreabazaar.com