Pretplati se
Kajsije u tijestu

Kolači od voća

Kajsije u tijestu

Jabuke, višnje, kajsije, šljive, smokve, jagode... Ukusni ljetni plodovi darovat će miris i boju maštovitim domaćim kolačima i oplemeniti njihovu jednostavnost.

POTREBNO: 

1 kg kajsija,
100 g brašna,
3 jaja,
1,5 dl vrhnja za kuhanje,
80 g šećera,
šećer u prahu,
so

PRIPREMA: Kajsije oprati, posušiti, izvaditi im košpice i izrezati na komadiće. Razdvojiti bjelanca od žumanaca; žumanca umutiti sa šećerom, a bjelanca s malo soli u čvrst snijeg. Sjediniti smjese laganim miješanjem drvenom kašikom. Ugrijati rernu na 180 stepeni. Tijesto usuti u manju tepsiju (20x20 cm) prekrivenu papirom za pečenje, preko složiti komadiće kajsija, posuti šećerom u prahu i peći oko 40 minuta. Ohlađen kolač izvaditi iz tepsije i ponovo posuti šećerom u prahu.