Pretplati se
Vršnjačko nasilje je sve perfidnije, a svi se prave da se ništa strašno ne dešava

ALEŠ KURT

Vršnjačko nasilje je sve perfidnije, a svi se prave da se ništa strašno ne dešava

Reditelj Aleš Kurt okupio je glumačku ekipu oko novog pozorišnog poduhvata – predstave Bullying Collection, koja progovara o međuvršnjačkom zlostavljanju, jednoj od pošasti današnjice

Razgovarala Mersiha Drinjaković
Snimio Nikola Blagojević/Spektroom

 
Reditelj Aleš Kurt (54), koji broji treću godinu na poziciji direktora SARTR-a, odlučio je na pozorišnim daskama progovoriti o vršnjačkom nasilju, pojavi koja uzima maha u najrazličitijim oblicima. U junu su tako započele prve probe za predstavu Bullying Collection, temeljenu na jednočinkama grupe autora među kojima je i Kurt, a uloge su povjerene Selmi Alispahić, Mireli Lambić, Jasenku Pašiću, Maji Salkić, Seadu Panduru, Davoru Sabi, Adnanu Kresi i Vanji Matović. Scenograf je Vedran Hrustanović, kostimografkinja Lena Samardžić, a koreograf Branko Potočan iz Slovenije. Bullying Collection, čija je premijera zakazana za oktobar, ukazat će na sveprisutni problem iz pozicije žrtve, nasilnika, roditelja, kao i institucija koje se bave ili bi se trebale baviti vršnjačkim nasiljem.
 
Kako je došlo do ideje o predstavi Bullying Collection?
– Vršnjačko nasilje ili bullying je užasan problem sa kojim se veliki broj ljudi i djece susreće. Rijetki su pošteđeni. Neki su to proživjeli kao djeca, pa se sad opet bore s tim kao roditelji. Mi kao teatarski umjetnici ne dajemo savjete ili rješenja za ovakvu vrstu traume. Umjetnost pokušava da kondenzuje neke jasne i svima razumljive priče iz tog mraka. Može navesti nekoga da razmisli, ili da porazgovara sa nekim bliskim. Predstava bi trebala da dirne gledaoce.
Predstava nastaje prema jednočinkama grupe autora, koju  čine Sam Guzman, Ian McWethy, Nejra Babić i vi. Kakve su priče koje svi pojedinačno unosite u ovaj teatarski poduhvat?
– Američki pisci su tu upravo da bi prikazali ono što obično gledamo na televiziji ili filmovima. Zadnja jednočinka govori o ekstremnoj situaciji do koje bullying može dovesti: oružanom nasilju. Kad dijete ubije dijete, to je, po meni, vrhunac užasa. Ništa manje nije strašno kad jedno dijete natjera drugo na samoubistvo. Nejra i ja pokušavamo da dodamo priče koje nedostaju, na osnovu ličnog iskustva, ili nečega što donese kao priču neko iz ekipe, a za neke stvari nam posluže stvarni događaji koje pronađemo u medijima.
Kompletan tekst možete pročitati u Graciji 373, 26.7.2019.