Pretplati se
Žene mogu sve, pa tako i prenositi utakmice

EMINA HODŽIĆ

Žene mogu sve, pa tako i prenositi utakmice

“Kad je novinarstvo u pitanju, možete da birate politiku ili nešto vedrije, zdravo i pozitivno, a sport to zaista jeste”, smatra Emina Hodžić, novinarka Sportske redakcije FTVBiH i voditeljica emisije Superloto

Razgovarala Živana Jovančić
Snimio Nikola Blagojević/Spektroom

Sportska novinarka Emina Hodžić (33) izabrala je profesiju iz ljubavi, mada taj mladalački san ne bi mogla racionalizovati potpuno ni danas. A ni njena porodica, budući da je završila srednju ekonomsku školu i, po inerciji, očekivalo se da će na tom fonu nastaviti školovanje. Rođena u Busovači, odrastala je u sretnoj porodici kao najmlađa od troje djece, pa je tako oduvijek više pažena i mažena. Ako zanemarimo početničko volontiranje na Radiju Busovača, svoj san je dijelom ostvarila 2008. godine kada je diplomirala žurnalistiku na sarajevskom Fakultetu političkih nauka. Puni smisao dala mu je započevši profesionalnu karijeru 2010. godine na Federalnoj televiziji. Svakog utorka i subote vodi uživo emisiju Superloto, koja je za nju, voli reći, deset minuta adrenalina, jer je SuperJackpot dostigao gotovo milion i po konvertibilnih maraka. A nakon Dnevnika 3, iz večeri u veče vodi informativni blok sportskih vijesti. 

Je li zaokret u karijeri započet vašom voljom ili je to inicijativa  menadžmenta?

– Ja sam žena koja voli promjene i stalna dokazivanja. Uopšte se ne bih iznenadila ako bih se već sutra prihvatila nekog drugog zadatka ukoliko bi mi bio izazovan. Moj prvi angažman je bio u emisiji TV Bingo show, potom sam počela raditi i u Sportskoj redakciji, a nakon izvjesnog vremena preuzela sam Superloto. Tako se to stalno preplitalo u mojoj karijeri, nekad po mojoj želji, nekad po želji menadžmenta, ali uvijek na obostrano zadovoljstvo. 


Jeste li skloni vagati argumente za i protiv prije no što prihvatite neku ponudu? 

– Na svom putu nijedan korak nisam preskočila. Koliko mi je bitan voditeljski i prezenterski dio isto toliko mi je kao novinaru bitno da naučim sve postulate novinarstva. Kad je televizija u pitanju, to znači da počinjem od pravljenja priloga, redanja košuljice, pripreme razgovora sa gostom, intervjua i ostalog. S vremenom se svaki ovaj dio nadopunjava, a najbitnije je kad hoćete i volite to što radite. 

Ko vam je dao najbolji savjet na početku?

– Najčešće se sjetim jednog našeg snimatelja koji je otišao u penziju kako mi je uvijek govorio: “Ispravi se, vidi kako sjediš, namjesti tu kragnu ili zamisli da je ova kamera neki zgodan frajer koji ti se sviđa, pričaj mu, zavodi ga, flertuj s kamerom.” Da, veoma je bitno držanje pred kamerom, važno mi je da djelujem prirodno, ležerno, da sam koncentrisana. Veoma je bitno da postaneš svjestan činjenice da naš posao nema radno vrijeme, nema praznike, i što se prije pomirite s tim to bolje za vas. Savjeti su uvijek dobrodošli, istina, onima koji znaju da ih saslušaju i konkretno primijene. Najvažnije je da mi sami sa sobom raščistimo možemo li se nositi s tim pozivom, je li to zaista naš pravi put. A što se mene tiče, nemam više nikakvih dilema.  

Zašto naši ljudi imaju predrasude o ženama u sportskom novinarstvu, posebno kad prenose fudbalske utakmice i značajne sportske događaje?

– Mi sami smo napravili tu podjelu na muški i ženski posao, to se ustalilo i teško je to razbiti. Mnogo je žena koje prije nisu radile, no sada je drugo vrijeme, žene mogu sve, pa tako komentarisati i prenositi utakmice, izvještavati sa utakmice ili biti sudija na utakmici. Ipak, poznati su mi komentari u stilu ona će mi pričati o sportu, ili ne zna ime igrača izgovoriti, a da ne pominjem šta bi neki rekli ako bi se, ne daj bože, potkrala greška ili promijenio akcent u izgovoru. Toga nisu pošteđene ni naše kolege: kada osluškujete komentare drugih, a ja ih osluškujem stalno, nijedan nije dovoljno dobar, svakome nađu zamjerku.

Kompletan tekst možete pročitati u Graciji br. 373, 26.7.2019.

ŠMINKA ENA ALAGIĆ
FRIZURA SALON KEN’S
ODIJELO AMNA KUNOVAC-ZEKIĆ
HALJINE CALYPSO & ÉLYSÉE
SNIMLJENO U STUDIJU SPEKTROOM, KONJIČKOM KLUBU PEGASUS I LM FITNESSU