Pretplati se
Kako je Gianni Versace ispisao nova pravila mode

Blještavilo, glamur i tragedija

Kako je Gianni Versace ispisao nova pravila mode

Svijet mode je 15. jula obilježio dvadesetdvije godine od smrti talijanskog dizajnera Giannija Versacea, koji je imao 50 godina i bio na vrhuncu karijere kad je ubijen pred svojim domom u Miamiju

Priredila Jasmina Čolić

 
Gianni Versace promijenio je modu, transformirao je njeno značenje. Modu je stavio u središte interesovanja novih slavnih osoba, a odjeću u centar popularne kulture. Ova se promjena osjećala u zraku još prije 22 godine, onog julskog jutra kad je 50-godišnji dizajner ubijen. No, koliko snažno je postalo ime Versace, svijet je spoznao tek nakon njegovog ubistva. On je ispisao pravila kako uopće govoriti o modi. U karijeri ispunjenoj slavnim slikama koje su se redale jedna za drugom kao na filmskoj traci, jedna od ključnih scena bila je revija iz 1991. godine na kojoj su Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linda Evangelista i Christy Turlington prošetale pjevušeći Freedom Georgea Michaela. Decenijama prije nego li je pojam “viralno” čak konceptualiziran, Versace je dirigovao revijom koja do danas živi na YouTubeu. 
 

Ispred svog vremena 

 
Danas je nemoguće izdvojiti užas njegovog ubistva iz velike Versace priče. Tragedija je postala dio historijata kuće, baš kao i George Michael i manekenke. Rijetko kad iz priče o Versaceovoj smrti bude izostavljena fraza “na stepeništu njegove vile u Miamiju”, što podcrtava isprepletenost glamura i tragedije. Čak i prije smrti, Versace je u svoju odjeću unio uzbudljivu dozu opasnosti. Posudio je ideje iz supkulture: ziherice iz panka i neonske boje sa urbanih grafita, te ih je uveo na crveni tepih i revije. Njegove revije na pariškim Sedmicama mode, na kojima su manekenke u kratkim haljinama gordo šetale po prozirnoj pozornici iznad bazena u Ritzu, bivale su u fokusu pomahnitalih paparaca svake sezone. 
Na slici sa Versaceovog sprovoda na kojoj prelijepa i pretužna princeza Diana stoji pored uplakanog Eltona Johna uhvaćen je trenutak u kom je stari zamijenjen novim poretkom svijeta slavnih. Upravo je Versace bio instrument tog preokreta. Anna Wintour je izjavila da je on prvi modni dizajner koji je shvatio moć koju donose slavne osobe u prvom redu. On je bio jedan od prvih koji su u potpunosti prepoznali potencijal manekenki da postanu značajni igrači u modnoj industriji. On je povezao modu i muziku na način na koji to niti jedan dizajner nije ranije učinio: u reklamnim kampanjama su mu se pojavili Prince i Jon Bon Jovi. Diana, Elton, Madonna, Sylvester Stallone, Bruce Springsteen i Naomi Campbell samo su neki od slavnih ličnosti sa kojima je partijao mnogo godina prije nego je Taylor Swift osmislila koncept #SquadGoals. Modus operandi koji su savremenici ismijali kao vulgaran sad se čini da je bio ispred svog vremena.
 

Moda je zabava 

 
Zahvaljujući druženju sa slavnim osobama, Versace je postao pojam svega glamuroznog. Njegovo prezime se može pronaći u tekstovima pjesama raznih izvođača, kao što su Biggie Smalls i Frank Ocean, te je postao stenografski simbol za stil odijevanja uz koji su obavezne visoke potpetice, a crveni tepih željena pozadina.
Od samog početka Versace je propitivao snobizam. Njegove haljine nisu rađene prema tradicionalnim pravilima krojenja. Bilo je tu previše printa, previše blještavila, previše gole kože, previše sirove seksualnosti. Boje su slavile grubost mode na razini ulice, te su je po prvi put dovele na modnu pistu. No istovremeno je razina ukusa bila izrazito visoka. Njegove kreacije su u svojoj konstrukciji i izradi bile ambiciozne. Bio je pionir haljina sa savitljivim metalnim mrežama – glamuroznim, svjetlucavim, fluidnim oklopima koji su danas klasik crvenog tepiha. Vješto se igrao sa bojama, te kreirao eleganciju od palete boja sladoledarnica s juga Italije. Vrlo je umješno laskao ženskom tijelu, kombinirajući draperiju sa tehnikama dijagonalnog reza.
Od Versaceove smrti, kuća je pod starateljstvom njegove mlađe sestre Donatelle. Ona je unijela vlastiti stil, no brend se, kao i uvijek, i dalje zalaže za seks, za zabavu, za bivanje u središtu zbivanja. Moda je zabava – sad to već svi znaju.  Za to se pobrinuo Gianni Versace.