Pretplati se
Znate li da postoji alternativa cigaretama?

GLOBALNI FORUM O NIKOTINU

Znate li da postoji alternativa cigaretama?

Smanjenje štetnosti duhanskih proizvoda treba postati globalna tema koja će uključiti sve relevantne sugovornike, a alternative cigaretama učiniti vidljivim i dostupnim – poručeno je s Globalnog foruma o nikotinu u Varšavi, koji je pratila ekipa Gracije

Napisala Mersiha Drinjaković

Poljska prijestolnica je od 13. do 15. juna bila domaćin 6. Globalnog foruma o nikotinu koji je ugostio ugledna imena struke, više od 80 svjetskih stručnjaka za nikotin, bolesti povezane sa pušenjem, javno zdravstvo, lobiste, ugledna imena nauke i tehnologije, nevladine organizacije, ukupno – više od 650 delegata iz cijelog svijeta. 

Tehnološka i inovativna rješenja bila su u fokusu Foruma: glavnu riječ ima nauka, čiji poslenici pregalački rade na istraživanjima koja će za rezultat imati manje štetne oblike ovisnosti o nikotinu. Na skupu u Varšavi iznesena su najrazličitija mišljenja, a ono što smo uspjeli zaključiti iz brojnih rasprava je kako se pušačima treba ponuditi alternativa. Aktivno se i globalno, i na nivou velikog broja zemalja, rade kampanje prestanka pušenja, ali nikad nisu polučile preveliki uspjeh. Prema predviđanjima Svjetske zdravstvene organizacije, i 2025. godine će broj ovisnika o nikotinu biti veći od milijardu ljudi. Dakle, kažu učesnici Foruma, ovu naviku treba učiniti manje štetnom, ako je se ne može iskorijeniti.

Alternativa su elektronske cigarete, te grijani odnosno heat not burn proizvodi poput IQOS-a. Iako je dokazana njihova manja štetnost po ljudski organizam, u nekim zemljama je njihova upotreba ograničena, u nekim čak i zabranjena.

Sigurniji proizvodi

Profesor pravnog fakulteta David Sweanor, koji je u savjetodavnom odboru Centra za zdravstveno pravo, politiku i etiku Univerziteta Ottawa, kaže: “Gdje se to na svijetu daje dozvola za smrtonosne proizvode a ograničava pristup proizvodima koji su sigurniji? Nažalost, oni koji kažu ‘mi se borimo protiv velikih duhanskih kompanija’ zapravo su oni koji štite upotrebu cigareta. Zamislite što bismo mogli postići kada bi se javnozdravstveni potencijal sigurnijih nikotinskih proizvoda univerzalno prihvatio”, kaže Sweanor. “Ipak, prodaja cigareta značajno opada na tržištu SAD-a, dok broj korisnika alternativnih proizvoda raste. Dešavaju se nevjerovatne stvari, uprkos svim protivljenjima.”

Na Forumu su razmijenjena najrazličitija iskustva iz svih dijelova svijeta, a ono što smo naučili jeste da se cijeloj priči o kampanji za prelazak na alternativne proizvode pristupa sa respektabilnim naučnim predznanjem. Čak 64 studije pokazale su da alternativni proizvodi smanjuju rizik po zdravlje. “Trebaju se koristiti dokazi, govoriti istina – to je najjače oružje”, kaže Fiona Patten, političarka iz zakonodavnog vijeća parlamenta australske države Viktorije. 

Kako sam tatu ubijedila da ostavi cigarete

Gizelle Baker danas je direktorica naučnih programa u kompaniji Philip Morris International, a koja je ranije radila u farmaceutskoj industriji. Baker je doktorirala biometriju i epidemiologiju na Medicinskom univerzitetu u Južnoj Karolini. Najviše voli govoriti o iskustvima iz prve ruke: svog je oca, dugogodišnjeg pušača, ubijedila da mu je bolje ostaviti cigarete i preći na manje štetnu alternativu – IQOS. Kako je to izvela? “Dijeleći informacije o tehnologiji, o tome šta im trenutno šteti, te kako proizvod koji smo napravili funkcionira. Sve je u dokazima. Godinama sam pričala s tatom, nije ga zanimalo, nije me želio slušati. I jednom mi je došao u posjetu, a ja sam mu predložila da koristi IQOS četiri sedmice, i ako i poslije toga ne bude htio ostaviti cigarete, ja odustajem”, priča Gizelle, te pojašnjava kako mu je istovremeno “zaprijetila” da će, ako ga u te četiri sedmice vidi s cigaretom, nastaviti po starom – i stalno mu dosađivati s pričom o IQOS-u. 

I upalilo je: kad ga je vidjela opet, rekao joj je da više neće dotaći cigarete. A zapravo je presudan bio detalj na koji Gizelle nikad ne bi pomislila da će prevagnuti u korist IQOS-a. “U kući je tata smio pušiti samo u svom radnom kabinetu, a njegove unuke, kćerke mog brata, odjednom su počele ulaziti u taj njegov prostor – iz kojeg je dim polako iščezavao. Iznenada je počeo dobijati velike zagrljaje od njih, te su ga pitale kako to da djed drugačije miriše. Eto, ja bih pričala o raku pluća i kardiovaskularnim bolestima unedogled, to kod njega ništa ne bi promijenilo, a evo ovaj detalj je promijenio sve.” 

Uz razoružavajući osmijeh, Gizelle nam prepričava kako joj je tata opisao posjetu njenoj tetki, koja također puši. “Ovo mi je rekao: ‘Baš je zagušljivo kod nje i osjeti se na cigarete, sreća pa kod nas nikad nije ovako smrdilo’, a ja sam ga pustila da misli kako je u pravu.”

Gizelle, koja se PMI-u pridružila 2012., bila je dio tima za klinička ispitivanja, te nam objašnjava kako se dokazalo da je s novim proizvodima, poput IQOS-a, evidentirano smanjenje emisije štetnih tvari, što navodi na zaključak i da je smanjena izloženost štetnim tvarima. “Analizirali smo statistiku, radili brojna istraživanja. Imali smo 15 markera izloženosti koji su dokazali 95 posto smanjenu izloženost štetnim tvarima. Važno je napomenuti i kako cigarete nisu jedini štetni faktor: oni dolaze i iz okoline, poput karbon monoksida. Zapravo, važno je objasniti da postoji, i to stalno ponavljamo, nešto što manje šteti vašem zdravlju.”

Javni dijalog o alternativama tradicionalnim duhanskim proizvodima otvoren je globalno, a Forum u Varšavi bio je odličan temelj da svako od učesnika ponese i prenese iskustva i informacije koje je dobio od relevantnih sugovornika u svoje matične zemlje.

Gracija br. 371, 28.6.2019.