Pretplati se
Piletina s kajsijama

Recepti

Piletina s kajsijama

POTREBNO: 

1 kg pilećih karabataka,
so,
biber,
1 kašika maslinovog ulja,
¼ šolje pilećeg temeljca,
2 česna bijelog luka,
½ šolje soja sosa,
1 šolja kajsija,
2 kašike kečapa,
½ šolje vode,
po 2 kašike gustina i hladne vode,
12 suhih kajsija nasjeckanih,
3 kašike isjeckanog peršuna,
riža za prilog

PRIPREMA: Začinite piletinu solju i biberom sa obje strane. Ugrijte maslinovo ulje u šerpi i pecite piletinu sa svake strane 2-3 minute. Sklonite piletinu na tanjir. U šerpu naspite temeljac da provri a onda isključite vatru. U srednjoj zdjeli umutite bijeli luk, soja sos, kajsije, kečap i vodu. Vratite piletinu u šerpu, dodajte napravljeni sos i suhe kajsije. Neka se sve zajedno kuha 8 minuta. Opet izvadite piletinu i pokrijte je folijom da se ne hladi. U manjoj zdjeli umutite gustin s vodom. Dodaje ovo u sos i mutite dok ne provri. Kada se sos zgusne, isključite. Na tanjire stavite skuhanu rižu i piletinu, prelijte sosom i pospite peršunom.