Pretplati se
Pamukov Snijeg u Sarajevu

Raport

Pamukov Snijeg u Sarajevu

U Narodnom pozorištu Sarajevo 26. juna održana je premijera predstave Snijeg koju je, prema romanu nobelovca Orhana Pamuka, režirao Dino Mustafić. “Već od prvog čitanja imao sam utisak da je to izuzetno zanimljiv materijal za scensku adaptaciju.

Snijeg je uzbudljiv roman, siguran sam da će takva biti i predstava”, rekao je Mustafić dodajući kako Kars, grad u kojem je smještena radnja predstave, po mnogo čemu podsjeća na Sarajevo. Roman je to koji, kako kaže reditelj, konkretizira strahove i nade turskog društva, jer govori o antagonističkim pozicijama i tradiciji s jedne te modernizaciji s druge strane. “Ono što je zanimljivo je da je Pamuk pisac koji nijednog trenutka, kao ni svi veliki pisci, ne zauzima nikakve moralne niti političke pozicije, već pušta da to govore njegovi likovi. Samo velika umjetnost otvara multiperspektivnost”, poručio je Mustafić. Predstavi Snijeg je prisustvovao i Pamuk koji je u Sarajevo doputovao na poziv izdavačke kuće Buybook. 

Dramaturgiju predstave potpisuju Bojana Vidosavljević i Emina Omerović koja nije krila sreću i ponos zbog rada na ovom komadu. Junaka predstave utjelovljava Aleksandar Seksan koji od 3 sata i 20 minuta, koliko traje predstava, na sceni provodi tri sata. Osim njega, uloge u predstavi igraju Ermin Sijamija, Amra Kapidžić, Amila Terzimehić, Senad Bašić, Vedrana Božinović, Jasna Diklić, Kaća Dorić, Dragan Jovičić, Aldin Omerović, Vedran Đekić, Semir Krivić, Mak Čengić, Irfan Ribić, Milan Pavlović, Nerman Mahmutović, Merima Lepić-Redžepović, Mona Muratović, Belma Salkunić i Riad Ljutović.