Pretplati se
Benetton će do 2025. koristiti samo pamuk iz održivih izvora

Moda

Benetton će do 2025. koristiti samo pamuk iz održivih izvora

Do 2025., pamuk koji koristi grupacija Benetton bit će 100% održiv: organski, recikliran ili porijeklom sa farmi Inicijative za bolji pamuk (Better Cotton Initiative – BCI).

Uvijek posvećen smanjenju zagađenja okoliša, Benetton je već krenuo sa transformacijskim procesom. U 2018. godini, organski pamuk – uzgojen prema striktnim principima biokultivacije, bez GMO-a, te uz reduciran uticaj na okoliš – bio je zastupljen sa 4,7 procenata ukupnog asortimana od pamuka koji je ova kompanija proizvela. Iste godine, 23% pamuka koji je korišten u kolekcijama brendova Sisley i United Colors of Benetton certificirao je BCI, najveći svjetski program održivosti pamuka. Prateći principe programa, kompanija je pamuk počela dobavljati od farmera koji koriste smanjenu količinu vještačkog đubriva i pesticida, održivo koriste vodu i zemljište, te se jednako ophode prema svim radnicima.

Pamuk je jedno od vlakana koje potrošači najviše vole, cijeneći njegovu svestranost i svježinu. Međutim, konvencionalni uzgoj – s gnojivima, pesticidima i hemikalijama – negativno utiče na okolinu. Inicijativa za bolji pamuk proširuje područje djelovanja izvan zaštite okoline, kako bi uključila i društvene i ekonomske aspekte proizvodnje.