Pretplati se
Za mene je spoj IT-a i računovodstva odlična kombinacija

PANTHEON konferencija “Digitalizacija 2019

Za mene je spoj IT-a i računovodstva odlična kombinacija

Povodom održavanja PANTHEON konferencije “Digitalizacija 2019 u praksi“ ovog mjeseca u Sarajevu razgovarali smo s Melisom Ališa, vođom podrške u Datalab BH.

Zajedno sa svojim timom odgovorni ste da hiljade korisnika poslovnog programaPANTHEON dobiju kvalitetnu podršku svaki dan. Certificirani ste računovođa, a ipak ste se odlučili za uspješnu karijeru u IT-u. Šta čini rad u IT kompaniji posebnim uzmajući u obzir da je to djelatnost gdje je i dalje dominira muška populacija?

S PANTHEON-om sam se susrela još kao student Ekonomskog fakulteta u Sarajevu u sklopu redovne nastave.  Po završetku studijai nakon uspješno obavljene ferijalne prakse dobila sam priliku zaposlenja u Datalab BH kao PANTHEON junior konsultant i tako je započelo moje IT putovanje. S druge strane, postati certificirani računovođa i svakodnevno se baviti računovodstvom i finansijama je bio jedan od razloga zašto sam odlučila upisati Ekonomski fakultet, te sam i nakon što sam se zaposlila u Datalab-u odlučila ostvariti taj san. I uspjela sam. Zaista je bio izazov uklopiti sve obaveze oko studija, obaveza na poslu i ispita za certificiranog računovođu. 

Posao koji trenutno obavljam je spoj IT-a i računovodstva. Za mene je to odlična kombinacija, na dnevnom nivou se susrećem sa novim izazovima u računovodstvu, a imam priliku da koristim najmoderniju tehnologiju i digitalne alate.Ponosna sam što sam dio Datalab tima i što imam prilikukomunicirati sa desetinama kompanija i pružiti im podršku u radu s PANTHEON-om. 

Rad u IT kompaniji čini posebnim to što su kompetentnost i znanje kvalifikacije koje se cijene i koje vam niko ne može osporiti, a zatim dolaze na red svi ostali faktori koji vas kao jedinku čine različitim od drugih.Što se tiče stereotipa i razdvajanja zanimanja  na ''dominantno muške'' ili ''dominantno ženske'' mogu reći da ih Datalab u potpunosti razbija, obzirom da većinu uposlenih u mom timu upravo čine pripadnice ljepšeg spola.

 

Bili ste predavač na nedavno održanoj PANTHEON konferenciji. Kompanija Datalab je napravila veliki iskorak kada je u pitanju digitalizacija poslovnih procesa. Kako vi sa svojim timom konkretno pomažete kompanijama pri digitalnoj transformaciji?

Da, na konferenciji smo imali priliku predstaviti produkte našeg vrijednog rada u zadnjih nekoliko godina.Kao vodeći ponuđač ERP software-a u Adriatik regiji imamo veliku odgovornost u segmentu malih i srednjih preduzeća pa i šire da ponudimo u obliku poslovnih rješenja najbolje odgovore na izazove i prilike digitalne transformacije.Naš cilj jeste olakšati klijentu svakodnevne aktivnosti koje se ponavljaju i spriječiti mogućnost grešaka. Izdvojit ću kao primjer dva odlična PANTHEON alata. PANTHEON WorkFlow korisnika vodi kroz poslovni proces preslikan iz preduzeća u software, dakle automatizira zadatake koji se ponavljaju i tako štedi vrijeme i minimizira greške. Zatim je tu eDokumentacija. Ranije da biste arhivirali dokument, on je morao proći cijeli proces, od pošte do arhive, rizikujući da se izgubi. Sada se taj dokument digitalno pohrani u eDokumentaciju te je klijentu na raspolaganju uvijek na klik. 

Šta digitalni alati zapravo znače za svakodnevni rad zaposlenog recimo na primjeru jedne rukovodeće funkcije?

Bilo da ste na rukovodećoj poziciji manjeg ili srednjeg preduzeća, cilj vam je naravno nadzor nad poslovanjem i maksimizacija profita. Ukoliko pogledamo PANTHEON WorkFlow, on za rukovodstvo znači automatizaciju procesa, brzinu u radu korisnika, bolju kontrolu, sigurnost te brži protok informacija između različitih službi. Dakle, po jasno definisanim koracima znate ko je odgovoran i ko potvrđuje odgovarajući dokument, te ako se proces ne završi, znate kod kojeg uposlenog je on zaustavljen. Zatim su klijentu na raspolaganju razne nadzorne ploče, pokazatelji poslovanja, koeficijenta obrta i sl.čime rukovodstvo sve ključne informacije neophodne za poslovno odlučivanje ima na ''klik''.Da zaključim, digitalizacija je tu i naše kompanije moraju biti svjesne da ukoliko žele sačuvati svoju poziciju ovom tržištu a posebno inostranom, digitalizacija poslovanja je neminovan korak.