Pretplati se
Jagode i limeta

Kulinarstvo

Jagode i limeta

Svake godine jedva čekamo proljeće i toplije vrijeme jer znamo da je sezona jagoda. Iako nemamo ništa protiv najjednostavnijih jagoda i malo šlaga, izdvojili smo vam recepte koje ćete sa zadovoljstvom pripremiti i uživati u kombinacijama ovog omiljenog voća s drugim ne manje omiljenim namirnicama

POTREBNO: Za kolač: dvije i po šolje brašna, dvije i po kašičice praška za pecivo, 150 gr putera, 2 kašike kore od limete, šolja i po šećera, 3 jajeta i 3 žumanceta, po pola šolje mlijeka i soka od limete, 2-4 kapi zelene jestive boje; za glazuru: ¾  šolje slanog putera, ½ šolje kremastog sira, ½ šolje jagoda u sirupu, 5-6 šolja šećera u prahu

PRIPREMA: Ugrijte rernu na 165 °C. Okrugli kalup za kolače namažite puterom, pa blago pospite brašnom. Mikserom umutite puter, šećer, koru od limuna, dodajte jaja jedno po jedno, pa na kraju sok od limete. Ručno zatim umiješajte brašno, prašak za pecivo i mlijeko. Na kraju ukapajte nekoliko kapi zelene jestive boje. Sve istresite u pripremljen kalup. Pecite 25 minuta. Izvadite iz rerne i ohladite. Za glazuru izmiksajte puter i sir dok se ne ujednače. Dodajte jagode koje ste prethodno pretvorili u pire, zatim šećer u prahu. Ako je glazura previše rijetka, dodajte još šećera. Namažite ohlađen kolač glazurom i stavite malo u frižider.