Pretplati se
Entuzijasti koji su Sarajevo postavili na arhitektonsku mapu svijeta

U SUSRET DANIMA ARHITEKTURE

Entuzijasti koji su Sarajevo postavili na arhitektonsku mapu svijeta

Predstavljamo tim koji stoji iza jednog od najvažnijih događaja u našoj zemlji, Dana arhitekture, koji obilježavaju svoje 12. izdanje, a počinju 6. juna u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimio Nikola Blagojević/Spektroom

Godine 2008., tri studenta Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu – Ervin Prašljivić, Jasmin Sirćo i Nedim Mutevelić – pokrenuli su Dane arhitekture. Uz nekolicinu aktivnih članova Asocijacije studenata arhitekture, čiji se broj svake godine povećavao, prošli su dug put od 2008. do danas u namjeri da entuzijastima i svima kojima je arhitektura uže ili šire polje interesovanja ponude ovu “arhitektonsku poslasticu” dovodeći zvučna imena kao goste Dana. Tako su se Sarajevu, tokom godina, predstavile srednje generacije svjetski poznatih arhitekata kao što su Bernard Khoury iz Libanona, Idis Turato i Dinko Peračić iz Hrvatske, ETH Zürich Urban Think Tank iz Švicarske, Dekleva-Gregorič i Bevk-Perović iz Slovenije, ali i starije generacije poput Nikole Bašića, poznatog hrvatskog arhitekte školovanog na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu. Grupu tada budućih arhitekata su oko ideje osnivanja ove platforme okupili slični pogledi na savremenu arhitekturu te potreba za izlaženjem van okvira zadanog i očekivanog. 
Za samu ideju Dana arhitekture važan faktor bilo je učešće na Danima Orisa u Zagrebu 2007. godine, gdje su Nedim, Jasmin i Ervin shvatili kako nešto slično nedostaje Sarajevu. U godinama koje su uslijedile, Dani arhitekture su se razvijali kroz različite utjecaje organizacija i pojedinaca čije su akcije bile usmjerene na širu društvenu zajednicu i javni prostor. “Arhitektura nije samo projektovanje i izgradnja kuća ili zgrada; arhitektura je mnogo kompleksnija struka”, kažu nam Jasmin i Nedim te ističu veliku podršku i povjerenje koje su od samih početaka uživali od profesorice Ognjenke Finci. “Ona nas je motivisala za sve ovo, a Amir Vuk Zec, Sanja Galić i Igor Grozdanić bili su prvi arhitekti iz prakse koji su se predstavili na Danima arhitekture.” I dok su prve Dane činila mahom predavanja lokalnih arhitekata, listu gostiju su iz godine u godinu činili profesori s fakulteta i akademija drugih zemalja te, pored bosanskohercegovačkih, arhitekti i arhitektice iz regije, Evrope i svijeta. Festivalsku atmosferu činila su raznovrsna predavanja, izložbe, radionice, diskusije i prezentacije.  
A kako su Dani arhitekture rasli i razvijali se, tako su se mijenjale i lokacije: od sale “Burence” na Arhitektonskom fakultetu, kad su bili studentskog karaktera, preko Doma armije i Narodnog pozorišta, kad je uveden i protokol crvenog tepiha, te kina Kriterion i Meeting point, zatim izlaska u javni prostor, u Marindvorsko dvorište, pa sve do Vijećnice, Zemaljskog muzeja i Muzeja Revolucije, danas Historijskog muzeja BiH.
Kompletan tekst možete pročitati u Graciji br. 369, 31.5.2019.