Nedavno objavljeno

Naučimo se opustiti na kraju dana

Svaki je trenutak jednako dobar, ali na kraju dana sasvim sigurno osjećate najveću potrebu za opuštanjem

Naučiti se opustiti poboljšava kvalitet života i neutralizira negativne efekte stresa. Uz odgovarajuće opuštanje oslobađamo se nakupljenih fizičkih i mentalnih napetosti, ponovno vraćajući izgubljenu energiju. Opuštanje je ključ za deblokiranje fizičke tenzije, koja je često metod zaštite od emotivnog stresa. Termin “nositi težinu cijelog svijeta na vlastitim leđima” na pravi način opisuje povezanost duha i tijela. Ali, kako bismo počeli uklanjati napetost s leđa, trebamo se podsjetiti da opuštanje ne ide bez pravilnog disanja.

Kako se riješiti teških nogu

Sati provedeni na nogama ili nepomično za radnim stolom svakodnevna su pojava. Kako biste pomogli teškim i bolnim nogama, sjedite, naslonite se, ispružite i podignite ih nagore desetak minuta (ako imate vremena i duže). Najbolje će vam poslužiti naslon stolice koju ćete postaviti ispred sebe. Ova jednostavna pozicija pomaže cirkulaciju krvi od nogu prema srcu i dreniranje limfnog sistema, koji, ako je usporen, može izazvati oticanje nogu i stopala tokom višesatnog stajanja.

Opuštanje ramena i vrata

Otklanjanjem napetosti vrata i ramena oslobodit ćete se umora i bola nakon više sati provedenih u radu ili učenju. Održavanje ovog dijela tijela fleksibilnim i opuštenim djeluje i na protok krvi u mozgu, koji može biti otežan zbog napetosti mišića. Kao prvu vježbu uradite po pet kružnih pokreta rukom u jednom i drugom smjeru, glave nagnute prema naprijed. Zatim to ponovite s drugom rukom. Druga vježba je veoma jednostavna, naginjite lagano glavu pet puta na lijevu i pet puta na desnu stranu, na način da polako istežete vrat. Koncentrirajte se na svaki pokret i, što je veoma važno, radite ih polagano, kako biste izbjegli prekid cirkulacije.

Kičma je najvažnija

Kičma je glavni oslonac cijelog tijela i njena fleksibilnost je veoma važna za lakoću pokreta, pravilno držanje i cjelokupno zdravlje. Potrebno ju je svakodnevno lagano savijati i istezati, tim vježbama se zglobovi, mišići i ligamenti održavaju u takvom stanju da dozvoljavaju maksimalan obim pokreta. Pritom su krvni sudovi oslobođeni pritisaka uzrokovanih skraćenjem ligamenata i mišića, te im je omogućeno mnogo povoljnije okruženje za normalnu funkciju.

  1. Ustanite, stopala u širini ramena, lagano savijte koljena i cijelo tijelo istežite prema gore. Zatim se nagnite prema naprijed, opustite glavu, vrat i leđa, a vrhovima prstiju dotaknite pod.
  2. Lezite na leđa (donji dio leđa mora biti potpuno oslonjen na podlogu), te privucite oba koljena na stomak, obgrlite ih rukama i kratko zadržite. Nakon toga, ispružite noge i istežite ih. Ispružite ruke uz glavu i protežite se što više možete. Zadržite nekoliko sekundi i ponovite vježbu.

Vježbe disanja

Vjerovali ili ne, samo četiri-pet pravilnih i dubokih udisaja i izdisaja značajno utiče na smanjenje napetosti. Ako tokom normalnog disanja stavite jednu ruku na grudni koš, a drugu na stomak, primijetit ćete da su pokreti vrlo površni, a malo više se pokreće grudni koš. Morate naučiti duboko disanje stomakom, ono u pluća dovodi mnogo više kisika i tako se indirektno povećava cirkulacija, a mozak dobiva više krvi obogaćene kisikom.

Sjedite uspravno u stolici, stopala oslonjenih na podlogu, a leđa neka budu udobno poduprta. Stavite ruke na stomak i grudni koš, te tokom disanja nastojte da vam se prvo izdigne ruka koja je na stomaku. Mirno i polako udahnite na nos, pustite neka vam se stomak napuhuje dok god udišete. Kad se stomak potpuno napuni vazduhom, pređite na punjenje grudnog koša. Izdišite na usta, obrnutim redoslijedom: prvo ispuštajte vazduh iz grudnog koša, a onda iz stomaka. Tokom izdisanja opuštajte ramena i ostatak tijela. Kad savladate duboko abdominalno disanje, probajte nakon udisanja zadržati vazduh oko četiri sekunde, a neka izdisanje traje dvostruko dulje od udisanja.

Vizualizacija

Vizualizacija je korisna metoda kao dopuna bilo kojeg načina opuštanja ili kao poseban način za smanjivanje tenzijske glavobolje i/ili stresa, za vrijeme kratke pauze:

  • zatvorite oči ili pogled usmjerite u pod
  • zamislite vašu zonu stresa kao santu leda i zatim zamišljajte kako se ta santa leda topi
  • ako vam je lakše vizualizirati boje, zamislite da je stres određene boje, a zatim je u mislima promijenite u drugu ili učinite da nestane.

 

Latest Posts

Raport

spot_img