Pretplati se
Dobro došao, mali prinče!

PRINOVA U BRITANSKOJ KRALJEVSKOJ PORODICI

Dobro došao, mali prinče!

Pravi baby boom u britanskoj kraljevskoj porodici proteklih godina začinio je sinčić Meghan Markle i princa Harryja koji je stigao 6. maja i dobio ime Archie, po prijatelju njegovog oca iz vojske

Kad je potomstvo u pitanju, britanska kraljevska porodica doživljava pravu renesansu proteklih nekoliko godina. Nakon princa Georgea, koji je rođen 22. jula 2013., njegove sestre Charlotte koja je stigla 2. maja 2015,. te malenog Luisa rođenog 23. aprila prošle godine, Britanija, ali i svijet pozdravili su novu bebu: 6. maja, princ Harry (34) i Meghan Markle (37) dobili su sina.

Par je sve detalje porođaja držao u tajnosti, ali su mediji otkrili kako je vojvotkinja od Sussexa u bolnicu odvezena u ponedjeljak ujutro 6. maja, nakon što je prošlo više od sedmice od očekivanog termina, a s njom je tokom poroda bio i suprug Harry, koji je otkazao službeni put u Holandiju jer nije htio propustiti dolazak svog prvog djeteta na svijet.

Punog imena Archie Harrison Mountbatten-Windsor, koje je dobio dva dana nakon rođenja, dječačić je pri porodu težio 3.200 grama. “Toliko sam ponosan na svoju suprugu. Oboje smo presretni. Bilo je nevjerovatno, apsolutno čudesno. Uzbuđen sam što mogu objaviti da smo Meghan i ja jutros postali roditelji malenog dječaka, vrlo zdravog dječaka”, izjavio je presretni Harry nakon Meghaninog poroda.

Predstavljanje Archieja kraljici

Archie je ime dobio po majoru Tomu Archeru Burtonu, među prijateljima poznatom po nadimku Archie, koji je bio komandant princu Harryju tokom vojne intervencije u Afganistanu 2008. godine. On je ubijedio britanski vojni vrh da dozvoli Harryju da bude dio vojnih snaga. Princ je, naime, želio pomoći britanskim vojnicima u Iraku, ali mu to nije bilo dozvoljeno zbog opasnosti po njegov život. Archie mu je pomogao da bude vojnik u misiji u Afganistanu. Poznanstvo njih dvojice je preraslo u prijateljstvo, a Tom Archer je upoznao kraljevsku porodicu.

Meghan ovih dana treba svu moguću pomoć oko prinove, a u London je, otkazavši sve obaveze, iz Los Angelesa stigla i njena majka Doria Ragland kako bi bila uz kćerku. Sve vezano za novog člana kraljevske porodice izaziva veliku medijsku pažnju, a pripadnici sedme sile nisu ostali uskraćeni za detalje: Meghan i Harry su sinčića predstavili javnosti već u srijedu, pozirajući u dvorani St. Georgea u dvorcu Windsor. “Imam dva najbolja dečka na svijetu, jako sam sretna. Ima divan karakter, jako je smiren, ovo je kao da sanjam. Posljednji dani bili su doista posebni”, kazala je Meghan. Nakon kratkog obraćanja javnosti, Meghan i Harry su sa sinom otišli i do kraljice Elizabete II i princa Philipa kako bi im pokazali Archieja, kraljičinog sedmog praunuka, a s njima je bila i Meghanina majka. Brižljivo vođenje računa o svim detaljima komunikacije s vanjskim svijetom vidljivo je bilo i za Majčin dan: na službenom Instagram profilu, Meghan i Harry su objavili fotografiju stopala malenog princa koje rukom nježno pridržava mama Meghan. Ovom su prilikom odali i počast princezi Diani. Naime, u pozadini su vidljive potočnice za koje su jednom prilikom iz Kensingtonske palače rekli kako je to bilo njezino omiljeno cvijeće. “Odajemo počast svim majkama danas – prošlim, sadašnjim, budućim majkama i onima koje su izgubljene, ali će zauvijek ostati upamćene. Slavimo svaku od vas… Ovo je prvi Majčin dan za vojvotkinju od Sussexa”, stoji pored fotografije.

Maleni princ je sedmi po redu za nasljeđe kraljevskog trona, nakon tate Harryja, djeda princa Charlesa, strica princa Williama te svojih bratića i sestrične – prinčeva Georgea i Louisa i princeze Charlotte. Stalo se na kraj spekulacijama o tituli koju će nositi Archie, njegovi roditelji su odlučili da neće imati nikakvu titulu, zvat će ga samo “Master”.