Pretplati se

DANICA DAKIĆ

Zenička trilogija u Veneciji

Po prvi put na Venecijanskom bijenalu, najvećoj svjetskoj smotri savremene umjetnosti, Bosnu i Hercegovinu predstavlja žena. Riječ je o priznatoj umjetnici Danici Dakić, koja je u Paviljonu BiH izložila rad pod nazivom “Zenica – Trilogija”.

Njeno djelo predstavljeno je kroz tri videorada: “Čistač”, “Zgrada” i “Scena”, kao i kroz grafičku mapu “Zenica –Mapa / The Portfolio”, kojima se osvrće na savremenu posttranzicijsku stvarnost u Zenici, gradu koji se suočava s visokom stopom nezaposlenosti, ekstremnim zagađenjem zraka te općim osjećajem rezignacije među stanovništvom. “Rad govori o društvenoj i individualnoj odgovornosti u kontekstu savremene BiH. Na mom maternjem jeziku riječ “Zenica“ priziva sliku zjenice oka, što je metafora za nešto dragocjeno, kao i za ‘žarište’. Zajedno s protagonistima nastojala sam istražiti mogućnosti i nemogućnosti tranzicije između utopije i distopije, između prošlosti i budućnosti”, kaže umjetnica rodom iz Sarajeva koja živi u Düsseldorfu.

Instalacija “Zenica – Trilogija” realizirana je s protagonistima iz Zenice Adilom Safićem, Izetom Safićem i Zoranom Glogovcem te sarajevskom glumicom Amilom Terzimehić, a u saradnji s njemačkim fotografom Egbertom Trogemannom, producenticom Amrom Bakšić Čamo i kompozitorom Bojanom Vuletićem.