Pretplati se
Dječak iz Opere

NOA JUGO

Dječak iz Opere

Dvanaestogodišnji Noa Jugo, jedini dječak koji je pjevao u Operi Narodnog pozorišta Sarajevo, jedva čeka novu priliku da se nađe na sceni

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimio Nikola Blagojević/Spektroom

 
Ukucate li na YouTubeu ime Noa Jugo te preslušate nekoliko pjesama koje izvodi ovaj dvanaestogodišnjak iz Sarajeva, shvatit ćete o kakvom se talentu radi. Noa je jedini dječak koji pjeva u Operi Narodnog pozorišta Sarajevo. Obučen u majicu s natpisom AC/DC, s lakoćom i posebnim šarmom izvodi klasične arije. 
Noa pohađa treći razred Muzičke škole “Mladen Pozajić”, gdje svira klavir u klasi profesorice Ane Kobelje. Na poziv dirigentice hora Muzičke akademije Alme Aganspahić, nedavno je nastupio kao solista ovog hora u Zagrebu, gdje je pjevao najpoznatiji stav Webberovog Rekvijema – Pie Jesu. Isto muzičko djelo Noa je izveo 29. aprila u sarajevskoj Vijećnici.
Ovaj simpatični plavokosi dječak dosad je nastupao na muzičkim festivalima, poput onog u Goraždu “Šta se pjesmom sanja” 2017. ili banjalučkog “Mali kompozitor” 2018., ali je najčešće na sceni Narodnog pozorišta. Kad znate da su mu roditelji Emir Jugo, gitarista iz benda Letu Štuke, i dramaturginja Rea Jugo, zaposlena u SARTR-u, onda vjerovatno ni ne iznenađuje Noin spoj pozorišta i muzike. A sve je krenulo od predstave Medo Brundo i Kloka Anica 2015., koju je režirala glumica Hasija Borić inspirirana romanom Medo Winnie zvani Pooh, u kojoj je Noa tumačio jednu od glavnih uloga. Njegovi drugovi iz tadašnjeg odjeljenja III-3 Osnovne škole “Safvet-beg Bašagić” s ponosom su ga gledali na sceni. Uslijedila je pauza, ali brzo se Noi ukazala prilika da svoje glasovne mogućnosti okuša u jednom posebnom žanru. Radilo se o mjuziklu Annie: bio je toliko sjajan na audiciji da je samo zbog njega izmišljena uloga – dječak po imenu Noa.
Potom je uslijedio jedan krupan zalogaj: na sceni Narodnog pozorišta postavljala se opera Čarobna frula za koju su se tražili dječaci, i Noa je glat prošao na audiciji. Odmah je krenuo s probama na kojima je učio arije na njemačkom jeziku. “Brzo sam i to naučio i kad sam počeo s pravim probama, stvarno dobro mi je išlo”, kaže Noa. Ništa mu nije bilo teško, za njega nije postojao nesavladiv zadatak, navikao se na probe, pripreme, pjevanja, vježbanja, audicije, premijere... Narodno pozorište postalo mu je druga kuća, kuća u kojoj živi svoj san. 
Učenik šestog razreda OŠ “Safvet-beg Bašagić”, Noa Jugo u slobodno vrijeme peca, što je strast koju je naslijedio od tate. Također, voli da putuje, kampuje, boravi u prirodi, a želja mu je skupiti dovoljno novca da posjeti Japan, zemlju koja ga, kako kaže, fascinira tehnologijom, kulturom i prirodnim ljepotama.
Gracija br. 367, 3.5.2019.