Pretplati se
Iftar bez mesa

Kulinarstvo

Iftar bez mesa

Pošto ovogodišnji ramazan pada u proljeće, iskoristite obilje povrća koje se nudi na pijacama i napravite iftar bez mesa, a mi vam nudimo nekoliko vrlo jednostavnih recepata koje možete podijeliti sa svojim najdražima

Bamija sa paradajzom

POTREBNO: 450 g bamije, pola konzerve pasiranog paradajza, 1 glavica crnog luka, 3 režnja bijelog luka, sjeme korijandera (po ukusu), so, biber, sok od jednog limuna, ulje, voda, svježi list celera

PRIPREMA: Crni i bijeli luk sitno isjeći. Na par kašičica maslinovog ulja izdinstati obje vrste luka, pa dodati bamiju i na srednjoj vatri dinstati 5-7 minuta. Kad omekša, sipati paradajz pire, začiniti solju, biberom, dodati sjeme korijandera po ukusu, sok od limuna i doliti vode tek da bamija ogrezne. Kuhati oko pola sata na srednjoj vatri. Nemojte miješati, već samo prodrmati šerpu kako se bamije ne bi raspale. Prije služenja posuti sjeckanim celerom i poslužiti uz kriške limuna.


Paprike punjene karfiolom

POTREBNO: 600 g karfiola, 7-8 paprika za punjenje, so, biber, 2 jajeta, 1 mrkva, 1 paprika, 1 glavica crnog luka, 200 g kisele pavlake, žuti sir, kolutovi paradajza

PRIPREMA: Na ulju ispržite sitno sjeckan luk, papriku i mrkvu. Karfiol obarite pa ga isitnite. Prženi luk i pavlaku dodajte karfiolu. Posolite i pobiberite pa dobro izmiješajte. Papriku operite, izvadite sjeme, rasijecite je i punite nadjevom pa odozgo zatvorite kolutovima paradajza. Izrendajte preko paprika sir i malo pouljite. 


Hrskava proljetna salata

POTREBNO: 200 g rotkvica, 2 zelene kisele jabuke, 1 korijen celera, 1 mlada mrkva, 3-4 mlada luka, šaka oraha, šarene lisnate salate po želji (rukola, matovilac, potočarka, radič, zelena salata); za preljev: 200 g grčkog jogurta, sok 1 limuna, 2 kašike maslinovog ulja, kašičica senfa, svježi peršun i kopar, so, svježe mljeveni biber

PRIPREMA: Rotkvice, mrkvu, jabuke i celer narežite na tanke štapiće, a salate operite. Sve pomiješajte i prelite dresingom te pospite orasima.


Supa od korjenastog povrća

POTREBNO: 1 luk i 2 mrkve, 2 manja slatka krompira, 2 struka prase, 1/2 glavice korijena celera, 1 korijen peršuna, 3 grančice majčine dušice, 2 česna bijelog luka, 1 manja ljuta papričica, 3 kašike javorovog sirupa (ili meda), komad đumbira (2 cm), sitno isjeckan ili narendan, jedna kašičica kurkume u prahu, 50 g blanširanih badema, sitno isjeckanih, 2 l vode, vezica svježeg korijandera ili peršunovog lista, so i biber, po ukusu

PRIPREMA: Zagrijte rernu na 180 °C. Na pleh obložen papirom za pečenje stavite povrće isjeckano na veće komade (izuzev bijelog luka, đumbira i kurkume). Prelijte povrće javorovim sirupom (ili medom) i pecite ga u rerni nekoliko minuta. Izvadite povrće iz rerne i prebacite ga u veću šerpu. Dodajte bijeli luk, đumbir i kurkumu i prelijte sve s 2 l vode. Kuhajte na visokoj temperaturi dok ne provri, pa sljedećih 5-7 min na umjerenoj temperaturi. Sklonite šerpu sa šporeta i štapnim mikserom izmiksajte povrće dok ne dobijete glatku, ali gušću supu. Začinite supu po želji, servirajte je vrelu i dekorisanu blanširanim bademima i peršunom.


Pita s prasom

POTREBNO: 500 g brašna, 1 kašičica soli, oko 3,5 dl mlake vode, ulje za premazivanje; za nadjev: 3 struka prase, so, biber, ulje

PRIPREMA: Zamijesite srednje meko tijesto od brašna, soli i mlake vode pa ga podijelite na 3 loptice/jufkice i ostavite da se odmore 10-ak minuta. U međuvremenu prasu sitno isjeckajte i propržite na ulju. Kad postane staklasta posolite i pobiberite po ukusu i ostavite da se ohladi. Kore razvijte tanko prvo oklagijom, a zatim razvucite još malo rukom koliko možete. Presijecite na dva dijela i duž ivice rasporedite fil. Zamotajte u rolnice i redajte u krug u podmazani pleh. Na isti način razvijte i druge dvije jufke, zamotajte i poredajte u pleh. Premažite uljem i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 °C oko 30-40 minuta.

 

Nabujak od tikvica

POTREBNO: 500 g tikvica, 200 g svježeg sira, 3 jaja, 1 malo vrhnje za kuhanje Brzo & Fino, 6 kašika glatkog brašna, 4 kašike palente, 1 prašak za pecivo, sol, biber

PRIPREMA: Tikvice naribajte, posolite pa ocijedite višak tekućine. Jaja pomiješajte sa svježim sirom i vrhnjem. Zatim u smjesu umiješajte brašno, prašak za pecivo i palentu. Sve dobro promiješajte pa dodajte ocijeđene tikvice. Začinite biberom i solju po želji. Smjesa za nabujak ne smije biti ni pregusta ni prerijetka. 

Smjesu ulijte u vatrostalnu posudu i pecite 40-ak min na 180 °C. Poslužite toplo ili hladno, uz sezonsku salatu ili jogurt.


Puding loptice s kadaifom

POTREBNO: Za karamelizirani kadaif: 100 g kadaifa, po 50 g putera i  šećera u prahu; za puding: 600 ml mlijeka, 50 g šećera, na vrh noža vanilije u prahu ili 1 pakovanje vanilin šećera, 70 g gustina, 25 g brašna, 40 g putera, 50 g nasjeckane bijele čokolade, 1 kesica šlag pjene, 180-200 g kokosa 

PRIPREMA: U jednoj tavi otopite puter i šećer u prahu. Dodajte kadaif koji rukama izmrvite u što manje komadiće. Kadaif se na blagoj vatri karamelizira tako što svako malo miješate kako vam ne bi zagorio. Kad je gotov, stavite ga na tacnu na hlađenje. Od ukupne količine mlijeka oduzmite otprilike 200 ml i pomiješajte ih sa gustinom i brašnom. Preostalo mlijeko skupa sa šećerom i vanilijom u prahu prokuhajte pa dodajte mješavinu gustina i brašna i skuhajte gusti puding. Maknite ga sa vatre pa umiješajte puter, bijelu čokoladu i šlag pjenu. Kad se ohladi kašikom umiješajte kokos i formirajte male loptice koje uvaljate u kadaif. Po želji ih možete dekorisati sa šlagom, otopljenom čokoladom, suhim voćem ili orašastim plodovima.

Gracija br. 367, 3.5.2019.