Pretplati se
IQOS konačno u Bosni i Hercegovini

Raport

IQOS konačno u Bosni i Hercegovini

Kompanija Philip Morris predstavila je poslovnim partnerima i prijateljima IQOS – tehnologiju za svijet bez duhanskog dima

Kompanija Philip Morris u Bosni i Hercegovini organizirala je svečani događaj zatvorenog tipa u sarajevskoj Vijećnici, na kojem je predstavljen IQOS, revolucionarna tehnološka inovacija, koja predstavlja bolji izbor za pušače od cigareta. Philip Morris, jedan od najvećih proizvođača duhanskih prerađevina na svijetu, svoju viziju poslovanja mijenja u pravcu svijeta bez duhanskog dima, a pokretačka snaga te transformacije je IQOS, proizvod koji nije duhanska prerađevina, već tehnologija na čijem je razvoju radilo više od 400 vrhunskih naučnika i u koju je investirano više od 6 milijardi dolara. 

IQOS je elektronski uređaj koji zagrijava, a ne sagorijeva specijalno dizajnirane patrone pravog duhana. Pri tom procesu zadržava se isti nivo nikotina i pravi ukus duhana, ali se eliminišu neki negativni efekti koji nastaju prilikom pušenja cigareta, poput dima, pepela, neprijatnih mirisa i što je veoma važno –negativnog uticaja na okolinu. 

Vizija budućnosti

Na svečanom događaju priređenom za poslovne partnere i prijatelje, a povodom lansiranja novog proizvoda, Srđan Lazović, generalni direktor kompanije Philip Morris BiH, izjavio je da IQOS u ovom trenutku već koristi više od 7,3 miliona ljudi širom svijeta. “Poslije više od 40 zemalja, od kojih je većina ili mnogo veća ili znatno razvijenija od BiH, IQOS je napokon stigao i ovdje. To je rezultat velike želje i posvećenosti našeg tima, da pokažemo i dokažemo da smo dio modernog svijeta, da su težnje i ciljevi ovdje isti kao i širom svijeta, a to je osiguranje bolje budućnosti za naše sofisticirane potrošače i njihovu okolinu. Philip Morris je odlučan u svom angažmanu na stvaranju budućnosti bez duhanskog dima. Hvala vam što dijelite tu viziju s nama”, poručio je Srđan Lazović.

Među onima koji su pozdravili ovu alternativu cigaretama je i Alma Konjhodžić, profesor specijalista dentalne patologije i endodoncije: “Kao zdravstveni radnik, ali i kao pušač, koji se dugi niz godina susreće s problemima koje uzrokuje pušenje, znam da je najbolja alternativa prestati pušiti. Ipak, svaki se stomatolog u praksi uvjerio da kod velikog broja pacijenata to jednostavno nije opcija. Drago mi je što sada postoji sigurnija alternativa, IQOS, čija je osnovna karakteristika da duhan ne sagorijeva, već zagrijava i pri tom procesu, što je najvažnije, ne stvara duhanski dim, niti katran.”

Bolji izbor

Na svečanosti u Vijećnici bio je i poznati TV urednik i voditelj Aleksandar Hršum, koji nam je ponudio svoju viziju IQOS-a. “Život je stalno otkrivanje novog, zar ne? Prije izvjesnog vremena, upoznao sam IQOS, koji je drugačiji, poseban, elegantan. Davanje šanse novim stvarima, naročito ako su bolji izbor od onih koje ste prethodno koristili, suština je sopstvenog rasta i brige o sebi. I to je jedan od razloga zašto smatram da je IQOS ona pojava kojoj zaista vrijedi dati šansu, jer ne samo da je ovo vrhunski tehnološki proizvod, modernog dizajna, nego je i bolja alternativa pušenju, i dalje dobijam onaj duhanski ‘kick’, ali nema više ružnih nuspojava, kao dim, miris…”

Prof. dr. Dino Abazović, profesor sociologije, osvrnuo se na činjenicu da je pušenje jedan od najvećih problema javnog zdravlja danas. “Posljedice pušenja su ne samo često pogubne po same pušače već i štetne po njihovu okolinu. Stoga, smatram da je svakako potrebna stroga regulacija pušenja od strane države s jedne strane, ali s druge, kao pušač, podržavam nastojanja duhanske industrije ka osmišljavanju drugačijih i manje štetnih proizvoda dok god taj trend ne znači povećanje broja novih konzumenata duhana. Stoga, smatram da je ovom problemu potrebno pristupiti multidisciplinarno i sveobuhvatno prvenstveno zbog zdravlja budućih generacija.”

Od 29. aprila, IQOS je dostupan u BiH, u početku samo na ekskluzivnim lokacijama u Sarajevu i Banjoj Luci, a planovi kompanije su da se nađe i na odabranim prodajnim mjestima širom BiH. Više informacija o IQOS uređaju zainteresirani punoljetni pušači mogu dobiti na internet-stranici https://www.iqos.ba/ ili besplatnim pozivanjem korisničkog servisa na broj 0800 21212.