Pretplati se

Benetton

Dobro došli u novu eru Benettona

Modna kuća United Colors of Benetton otvorila je milansku Sedmicu mode, predstavivši prvu kolekciju pod palicom novog kreativnog direktora Jean-Charlesa de Castelbajaca...

Benettonova prva modna revija u historiji brenda, The Rainbow Machine, na ovogodišnjoj milanskoj Sedmici mode bila je ujedno i debi kreativnog direktora Jean-Charlesa de Castelbajaca.

The Rainbow Machine zapravo je odavanje počasti industrijskoj proizvodnji, inovacijama i bojama. Iako je sve prštalo od boja i šarenila, revija je ostala upamćena i po tužnom tonu, zbog smrti velikog Karla Lagerfelda, a i Castelbajac nije propustio da ga spomene na kraju revije. “Danas je preminuo veliki maestro Karl Lagerfeld. Oduvijek je bio velika inspiracija svima nama. Večerašnja revija posvećena je njemu. On će uvijek biti u našim srcima. Merci, Karl!”

A sama kolekcija “Duga” zapravo je zajednička vizija Luciana Benettona i Castelbajaca, a uklopljena je u paletu primarnih duginih boja: žute, crvene, zelene i plave, s detaljima crne. “Mašina duginih boja” je napravljena u znak sjećanja na Benettonovu veliku industrijsku tradiciju, te veliku tehnološku stručnost po kojoj je ova modna kuća poznata.  

Revija je prštala od šarenila, žarkih, veselih boja, sa jasnom poveznicom s Benettonovim estetskim identitetom, a Castelbajac je dodao savremene reference, kao što su velcro u duginim bojama, praktični prsluci sa bezbroj džepova, kilt i ragbi majice, inovativna pletiva i jahaće pantalone za žene s puno dugmadi. Tvornička atmosfera iz Benettonovih radionica preselila je na piste milanske Sedmice mode te su na reviji nastupali i Benettonovi krojači i ostali radnici iz tvornice, odnosno kreativnog studija koji su na autentičan način prikazali nastajanje kolekcije: oblikovali, krojili i pleli pletiva baš kao što da su u Benettonovoj tvornici u Venetu.

United Colors of Benetton izabrao je milansku modnu scenu da pokaže samo djelić svojih ideja iz ovosezonske proizvodnje, ali koji jasno pokazuju novi kreativni zaokret.

Dobrodošli u novu eru Benettona.