Pretplati se
Kanabis je lijek, i treba ga legalizirati!

IRFAN RIBIĆ

Kanabis je lijek, i treba ga legalizirati!

Irfan Ribić je sarajevski student glume koji je, kad je medicina zakazala, uspio uljem kanabisa zaliječiti simptome multiple skleroze, dijagnosticirane 2015. Danas je Irfan zdrav mladić koji trči polumaraton, sprema diplomsku predstavu i želi ostvariti svoj san: da se izbori za legalizaciju kanabisa u BiH u medicinske svrhe...

Razgovarala Mersiha Drinjaković
Snimio Nikola Blagojević/Spektroom

Glumac Irfan Ribić (24) ovih je dana posvećen pripremanju svog diplomskog rada na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Radi se o predstavi Slavna Florence, u kojem će igrati pijanistu “najgore pjevačice na svijetu”, Florence Foster Jankins, koju je prije dvije godine u filmu utjelovila Meryl Streep. Okončanjem studija glume, Irfan je ispunio misiju započetu još u Zavidovićima kada je kao tinejdžer bio član Dramskog studija u Centru za kulturu. Ima, međutim, Irfan i drugu, rekli bismo i važniju misiju na ovom svijetu, a to je borba za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe. 

Naime, Irfan se pomoću ulja kanabisa riješio simptoma multiple skleroze, koja ga je 2015. godine prikovala za bolnički krevet. Kada je prvi put osjetio nemoć i vrtoglavice, mislio je da se radi o iscrpljenosti organizma, ali ono što mu se poslije dešavalo – zamagljenost vida, otežano hodanje i trnjenje ekstremiteta – nije ostavljalo prostora za nagađanje. Dijagnoza je bila neumoljiva: multiple skleroza. Naredne mjesece proveo je u grčevima, gubitku vida, spazmu... Nakon drugog relapsa, odnosno napada, kad je znao piti po 29 tableta na dan, i kad je bio osuđen na invalidska kolica, odlučio je pokušati se liječiti kanabisovim uljem. Tačno prije tri godine, 8. februara 2016., Irfan je započeo terapiju. 

Poznat po paroli “Bolje biti ilegalno živ, nego legalno mrtav”, danas je Irfan potpuno funkcionalan mladić, aktivno se bavi sportom i trči polumaratone. Eventualne simptome bolesti suspreže malim količinama kanabisovog ulja koje nabavlja na crnom tržištu. Stoga je u Sarajevu lani registrovao udruženje KanaBiH, kojim želi stvoriti medicinsku i pravnu platformu za omogućavanje legalizacije kanabisa u našoj zemlji. “Ljudima taj lijek treba biti pristupačan za 0 KM, to je moj cilj”, kaže Irfan.


S obzirom da je kanabis ilegalan u našoj zemlji, jesi li ikad imao problema zbog njegovog korištenja?
– Ne. Imao sam informativne razgovore, ali nikad konkretno neke optužbe. Razgovarao sam s ministrima policije, inspektorima, ali nikad nisam imao problem. Imao sam, istina, nekoliko situacija koje su me, da me se pogrešno ne shvati, navodile na pomisao da imaju neke veze s policijom. Naime, znali su me nazvati neki ljudi pa reći: “Znaš šta, hitno mi je, za kćerku mi je potrebno ulje kanabisa.” Odmah bih pristao da se nađemo, a onda bi kroz priču sve drugo bilo važno osim “bolesti kćerke”. Ne želim reći šta je bilo u pitanju, nemam to pravo, ali ostale bi mi dileme...

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju magazina Gracija...