Pretplati se
Najtraženija scenaristica na Balkanu

ELMA TATARAGIĆ

Najtraženija scenaristica na Balkanu

“Vjerujem da se od lošeg scenarija ne može snimiti dobar film”, kaže Elma Tataragić, sa kojom smo razgovarali pred polazak na 69. Međunarodni filmski festival u Berlinu, na kome će zablistati od sreće i ponosa budući da se predstavlja kao scenaristica čak dva filma: srbijanskih Šavova i makedonskog Bog postoji, zove se Petrunija – koji je u konkurenciji za sedam nagrada među kojima su i Zlatni medvjed za najbolji film i Srebreni medvjed za najbolji scenarij...

Razgovarala Živana Jovančić

Prepoznatljivo ime domaćih i stranih filmskih festivala, Elma Tataragić (42) etablirala je karijeru radeći na Sarajevo Film Festivalu, te je već godinama selektorica glavnih takmičarskih programa. Kako god, uvijek je djelovala smireno na filmskoj pozornici, u festivalskim susretima i razgovorima, na crvenom tepihu, riječju i zvanično i nezvanično. Uživa respekt kako među mladim kolegama i volonterima tako i među filmadžijama i gostima iz regije i svijeta, a prije svega pouzdan je saradnik čelnog čovjeka SFF-a, Mirsada Mire Purivatre. Elma je i profesorica scenarija na Akademiji scenskih umjetnosti, a obavlja i funkciju generalnog sekretara Udruženja filmskih radnika BiH, koje joj je dodijelilo nagradu “Ivica Matić”. Dobitnica je i nagrade “Razija Lagumdžija” za profesora godine 2008. 

U međuvremenu, otvorila je novu stranicu u karijeri, postala je scenaristica, te objavila i dvije stručne knjige posvećene filmskom scenariju. Njen prvi film kao scenaristice je Snijeg, rediteljice Aide Begić, a potom su došli Kada dan nije imao ime i Bog postoji, zove se Petrunija, koje potpisuje makedonska rediteljica Teona Strugar Mitevska, te Šavovi beogradskog reditelja Miroslava Terzića. Oba potonja filma dio su Berlinskog filmskog festivala, koji počinje 7., a završava 17. februara. Bog postoji, zove se Petrunija je u zvaničnoj takmičarskoj selekciji i borit će se za sedam nagrada, među kojima su Zlatni medvjed za najbolji film i Srebrni medvjed za najbolji scenarij, dok su Šavovi ušli u program Panorama. 

Regijom se proširila vijest o vašem scenarističkom postignuću: čak dva filma čija ste scenaristica prikazuju se na Berlinaleu. Je li paralelno s medijskim publicitetom poraslo i interesovanje sineasta za vas i vaš rad? Traže li vas reditelji?
– Pa, već nekoliko godina imam mnogo zanimljivih ponuda, a naravno, sada i više. No, jedan scenarij se piše godinama, što znači da se radi o dugotrajnoj saradnji i partnerstvu. Istovremeno, kao scenarista mogu raditi na nekoliko projekata paralelno, ali ne više na dva igrana filma istovremeno. Tu je bitno pitanje poklapanja senzibiliteta sa saradnicima. No, ja stalno nešto pišem tako da već imam scenarij za novi film.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju magazina Gracija...