Pretplati se
Kaleidoskop sa suhim paradajzom

Gastro

Kaleidoskop sa suhim paradajzom

Hljebove i peciva često spremamo, ali bi i oni za praznike i u svečanim prilikama trebali biti drugačiji...

POTREBNO:

500 g brašna
12 g svježe germe
1,8 dl mlijeka
100 g putera
1 jaje
30 g šećera
100 g sušenog paradajza u ulju
20 g divljeg komorača
40 g pinjola
so

PRIPREMA: Pripremite germu da nadođe, pa pomiješajte sa brašnom, šećerom, jajetom, 60 g putera i 0,6 dl vode, te radite tijesto 5 minuta, pa ostavite 2 sata da nadođe. Dobro ocijedite paradajz, pa ga izmiksajte s komoračem i pinjolima. Tijesto premijesite i podijelite na 4 jednaka komada, pa svaki razvaljajte u krug prečnika 30 cm. Stavite jedan komad na pleh obložen papirom za pečenje i premažite ga s 1/3 pesta, preko stavite krug od drugog dijela tijesta, premažite ga pestom, pa treći i poklopite zadnjim krugom. Od srednjeg kruga prečnika 5 cm režite tijesto prema rubovima tako da dobijete 7 trokutova, a onda u svakom vucite liniju nožem do pola trokuta (kao na slici). Neka sve odstoji 30 minuta. Namažite žumancetom i pecite 35 min na 180 °C.