Pretplati se

JULIAN DEPLIDGE

Čovjek koji nam dovodi zvijezde na ledu

Julian Deplidge kreativni je direktor britanske produkcijske kompanije Russian Ice Stars koja u Sarajevo dovodi spektakularnu predstavu na ledu Snježana i sedam patuljaka – vrhunac klizačkog, akrobatskog i plesačkog umijeća...

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimci Russian Ice Stars

Jedva čekam da dođem u Sarajevo! Nadam se da vas nećemo razočarati”, uzbuđeno nam govori Julian Deplidge, kreativni direktor britanske producentske kompanije Russian Ice Stars, koja u Sarajevu dolazi s postavkom predstave Snježana i sedam patuljaka. Ovaj nevjerovatni spektakl u izvedbi poznatih ruskih klizača publika će imati priliku vidjeti od 14., 15., i 16. decembra u Skenderiji.

“Kontaktirala me je Zlata Gerin Kurić, jedna vrlo odlučna dama, te smo razgovore o dolasku u Sarajevo otvorili prije 18 mjeseci. Nažalost, zbog prenatrpanog rasporeda, nismo mogli ranije da realiziramo naše gostovanje u vašem gradu. I nakon što sam lani boravio tu, pregledao kapacitete, odlučili smo da Sarajevo stavimo na mapu naše turneje”, govori Julian.

Pominje simboliku dolaska u Sarajevo, u kojem je 1984. godine na Zimskim olimpijskim igrama nastupio britanski par u umjetničkom klizanju, Jayne Torvill i Christopher Dean, te osvojio zlato. “Ujedinjujemo u našoj kompaniji visoke produkcijske kvalitete, sa nekim od najboljih klizača na svijetu, pa dolazak u Sarajevo smatramo važnim, posebno zbog činjenice da su se najveći klizački uspjesi Britanaca desili upravo u tom gradu.”


Predstava za cijelu porodicu


Koncept teatra na ledu rođen je prije 25 godina, kad je Julianova majka, producentica Vee Deplidge, osnovala kompaniju te na led postavila predstavu Uspavana ljepotica. “Moja majka je 1993. godine radila u pres-službi jednog teatra na sjeveroistoku Britanije i dobila ludu ideju da se predstave postave na ledenu plohu. Svi tadašnji operativci, inžinjeri i tehničari rekli su joj kako se ne može postaviti led u teatar. Ali, ona je bila uporna. Nije odustajala samo zato što joj je neko rekao da se nešto ne može.”

Nakon što je predanim radom razvijala tehnologiju i prevladavala sve poteškoće, pred Julianovom majkom se našao novi izazov – okupiti ekipu od 25 iskusnih klizača koji će moći da se snađu na maloj ledenoj plohi, predviđenoj za teatarsku izvedbu. “Sad zamislite situaciju: recimo, Jayne i Christopher su klizali na ogromnoj plohi, otprilike 60 puta 40 metara, i bilo ih je samo dvoje. A mi smo 1993. skupili 25 klizača na prostor od 14 puta 14 metara da izvedu Uspavanu ljepoticu!”, priča Julian. Zahtijevalo je to posebne vještine na ledu, na tako skučenom prostoru u kojem se, usto, kretalo puno klizača.

I krenulo je: uz profesionalne ruske klizače nevjerovatno visokih standarda, od kojih su mnogi bili učesnici nacionalnih, evropskih i svjetskih šampionata i olimpijada, nastao je ansambl poznat kao Russian Ice Stars, a Vee i Julian Deplidge okupili su oko sebe jezgro profesionalaca te je brend Russian Ice Stars postao poznat u cijelom svijetu po spektakularnim predstavama na ledu. “Obišli smo sve kontinente, nismo bili jedino na Antarktiku”, govori Julian.

I tako će publika u Sarajevu dobiti priliku vidjeti predstavu koja oduševljava svijet od 2006. godine, kad je prvi put postavljena na scenu, sa muzikom koju je napisao proslavljeni talijanski kompozitor Silvio Amato. Russian Ice Stars pokazat će nam vrhunac klizačkog, akrobatskog i plesačkog umijeća. Tehnički izuzetno bogato opremljena, predstava osigurava vrhunsko uživanje za cijelu porodicu. “Ovakav spektakl u našoj zemlji nije ponuđen još od koncerta benda U2 iz 1997. godine”, kažu iz organizacijskog tima u Sarajevu. “Ova predstava i užitak koji donosi sigurno vraćaju Sarajevo na listu svjetskih metropola koje su u stanju organizovati vrhunske događaje.”

I Julianu Deplidgeu je, priznaje nam, Snježana i sedam patuljaka omiljena predstava. “Divna je to priča, i stvarno se od srca radujem da je i vi možete vidjeti. Dolaze 22 klizača, sa još puno osoblja, a cijene smo odlučili držati na nivou pristupačnom za sve. Ovo nikako nije jeftina predstava, veliki je broj učesnika, ali trudili smo se da nekako sve to izbalansiramo i da cijena ne bude velika. A predstava je predviđena za sve – od 3 do 103 godine. Mislim da će svi uživati i pronaći ljepotu u ovom spektaklu.”  

Više informacija o detaljima vezanim za spektakl na ledu i Russian Ice Stars možete dobiti putem web-stranice www.russianicestars.co.uk. Svi detalji vezani za gostovanje u Sarajevu na raspolaganju su putem Facebook stranice Spektakl na ledu u Skenderiji, te putem e-maila: spektaklnaledu@gmail.com ili telefona 060 350 6579.