Pretplati se
Jubilarna sezona velikog ekološkog projekta poziva sve na učestvovanje

Zajedno za čiste vode BiH

Jubilarna sezona velikog ekološkog projekta poziva sve na učestvovanje

Veliki ekološki projekat Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine proslavit će jubilarnu petu godinu postojanja. Nakon godina uspješne saradnje i sjajnih rezultata, inicijatori Henkel, Bingo te Eko život i ronilački klub Bosna prezentirali su novi plan aktivnosti za sljedeću godinu i tako najavili tradicionalni ekološki projekat, koji je od pokretanja do danas oduševio i razveselio velik broj građana...

Nakon prodajne akcije u kojoj mogu učestvovati svi građani kupovinom Persil, Silan i Somat proizvoda u Bingo prodavnicama, u proljeće 2019. ronilački će klub Bosna biti zadužen za čišćenje sljedećih lokacija diljem BiH: rijeka Drina kod Višegrada, rijeka Bosna kod Sarajeva, jezero Mandak kod Livna, Jablaničko jezero kod Jablanice i jezero Šićki brod kod Tuzle.  

O važnosti projekta govori činjenica da svake godine u akcijama čišćenja učestvuje više od 130 ronioca te je iz sezone u sezonu izronjeno i zbrinuto sve više vreća otpada, uglavnom plastike, boca i gume. “Ovi rezultati su samo motiv da nastavimo dalje s našim radom, a podrška naših kupaca dokaz je da je i njima stalo i da su svjesni koliko je bitno čuvanje čistoće naših voda”, izjavio je Admir Suljević, voditelj prodaje Henkel BiH.

„Svi bismo bili sretni kada bi naši sugrađani koristili Somat, Persil, Silan i Pur proizvode iz ekoloških, ali i etičkih i zdravstvenih razloga. Nakon četiri godine upućivanja na ekološki prihvatljive proizvode, očekujemo da kupci sami prepoznaju značaj njihovog korištenja“, izjavila je Tatjana Paunoski, rukovodilac službe marketinga Binga.


Rezultatima projekta koji iz godine u godinu širom BiH provodi akcije čišćenja voda zadovoljan je i ronilački klub Bosna koji je zadužen za samo čišćenje. “Kada nakon izrona pogledamo od kakvog smo otpada oslobodili rijeke i jezera, shvatite kako je dobar rezultat napravljen i kako samo treba nastaviti i dalje. Jako mi je drago da nastavljamo s projektom za koji vjerujem kako pokazuje dobre rezultate i vjerujem da ovim našim akcijama i porukama možemo utjecati na odgovorno ponašanje naših sugrađana“, objasnio je Hrvoje Gavrančić, predsjednik ronilačkog kluba Bosna, čiji će ronioci ponovno izroniti otpad za koji će se pobrinuti firma Eko život. „Istinski nam je zadovoljstvo što smo od samog početka projekta jedna od važnih komponenti ovako velike ekološke akcije. Cilj akcije nije samo zbrinuti otpad iz jezera i rijeka po završetku aktivnosti, već osvijestiti stanovništvo o pogrešnim navikama. Eko život će i u toku ovog projekta, zajedno sa svojim partnerima sakupljačima, obezbijediti pravilno odlaganje otpada koji se u toku akcije prikupi”, riječi su Džane Halilović, projekt-menadžerice kompanije Eko život.

Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine nema samo veliki društveni značaj već i uočljiv doprinos kad je zaštita okoliša u pitanju i zato poziva sve građane da slavlje pete godišnjice podrže učestvovanjem u prodajnoj akciji koja u Bingo prodavnicama traje do kraja decembra.